Meer dan veertig Nederlandse zorginstellingen nemen Reducept in gebruik om chronische pijn te bestrijden. Reducept traint het brein, door middel van virtual reality, anders om te gaan met pijn. Onder andere het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen en het Medisch centrum Leeuwarden hebben Reducept omarmd.

 

Reducept zorgt ervoor dat je brein signalen uit je lichaam anders interpreteert. Dit komt doordat je brein hetgeen wat wordt weergegeven in VR als ‘echt’ ervaart. Met beelden, kleuren en muziek moet een gevoel van veiligheid en positiviteit bij de patiënt worden gecreëerd. De gedachte achter het gebruik van Reducept is dat de training het emotionele brein beïnvloedt waardoor de patiënt zelf leert om de pijn te beïnvloeden.

Patiënten te vaak in vicieuze cirkel

Patiënten worden nu vaak nog geholpen met morfine of andere opiaten en dat kan op den duur averechts werken. “Opiaten worden nu te vaak ingezet tegen chronische pijn. Hoewel opiaten goed werken bij acute pijn, kleven er veel nadelen aan opiaten bij het bestrijden van chronische pijn. Het kan de pijn zelfs verergeren en verslavend werken”, aldus mede-oprichter van Reducept Louis Zantema.

Harry van Goor is professor en chirurg bij het Radboud Universitair Ziekenhuis in Nijmegen en beaamt de zorgen van Zantema. In de praktijk maakt hij mee dat medicijnen niet altijd de oplossing zijn. “Behandelingen van patiënten met chronische pijn falen ontzettend vaak. Vervolgens worden vaak nog meer pijnstillers uitgeschreven”, vertelt Van Goor. “Mensen met chronische pijn belanden vaak in een vicieuze cirkel en weten zich geen raad meer. Het is niet gek dat bijna de helft van de patiënten ook met een depressie kampt.”

Alternatief voor opiaten

Reducept lanceert zijn product in een tijd dat de pharmaceutische industrie onder grote druk staat. Sommige deskundigen vrezen inmiddels dat de opiatencrisis, die verwoestend huishoudt in de Verenigde Staten, overslaat naar Europa. Uit cijfers blijkt ook dat men in Nederland, net als in Amerika, steeds vaker verslavende opiaten als oxycodon, fentanyl en morfine worden gebruikt tegen de pijn. Slikten in 2008 nog 94.000 mensen oxycodon, in 2018 waren dat er volgens Stichting Farmaceutische Kengetallen 490.000.

Het is volgens Van Goor nu echt tijd om naar alternatieven te zoeken voor pijnbestrijding. “Natuurlijk kun je niet opeens alle pijn wegnemen met VR, maar met VR kun je wel heel gericht patiënten trainen beter om te gaan met pijn en datzelfde brein af te leiden van de pijn.” Van Goor is dus vooral blij met het educatieve element van Reducept. “Op den duur ben je zo getraind dat je het ook zonder bril zou moeten kunnen. In dat geval zijn opiaten niet altijd meer nodig. Ik geloof echt dat VR-instrumenten gaan leiden tot een overgang naar een andere manier van pijnstilling.”

Chronische pijn zet zich vast

Louis Zantema (31) heeft een achtergrond als gezondheidspsycholoog in het Medisch Centrum Leeuwarden en weet daardoor vanuit de praktijk maar al te goed hoe heftig chronische pijnen kunnen zijn. “Weinig mensen met chronische pijn begrijpen hoe pijn werkt en de manier waarop emoties langdurige fysieke pijn veroorzaken. Wanneer pijn zich in het lichaam heeft vastgezet, hebben artsen en patiënten niet meer veel keuzes voor behandeling. VR is echt een mooie aanvulling op de bestaande behandelmethodes”, zegt Zantema.

Ook GGZ en fysiotherapeuten enthousiast

Ook het Medisch centrum Leeuwarden, Maartenskliniek, Roessingh, CWZ en Rijnstate hebben Reducept omarmd. Naast ziekenhuizen starten dus ook een aantal revalidatiecentra, GGZ-instellingen, fysiotherapeuten en het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam, na succesvolle pilots, met Reducept. Patiënten die Reducept willen gebruiken, kunnen zich vanaf vandaag laten verwijzen of kunnen zich melden voor een behandeling bij aangesloten instellingen. Reducept wordt op internationale schaal aangeboden vanaf 2020.

Over Reducept

Tijdens haar masteropleiding digitale zorginnovatie kwam Margryt Fennema (25) in contact met GZ-psycholoog Louis Zantema (31). Samen zijn zij op zoek gegaan naar een manier waarop technologie ingezet kan worden om pijn te bestrijden zonder bijwerkingen. Gedurende dit onderzoek toetsten ze verschillende interventiemethodes waaronder het aanbieden van informatie over chronische pijn op een website en groepssessies met lotgenoten. Wat echter het meest veelbelovend was, was een trial met een VR-bril. Dit idee hebben Fennema en Zantema verder ontwikkeld onder de naam Reducept.

Bron: Reducept

Foto: Pixabay