Slaapapneu-apparaat van het type DreamStation

Philips heeft eind 2022 achtduizend nieuwe problemen bij de FDA gemeld die het gevolg kunnen zijn van een mankement aan hun CPAP (slaapapneu-)apparaten. De Amerikaanse toezichthouder meldt dat 82 van die patiënten zijn overleden.

Vanaf juni 2021 haalt Philips bij elkaar 5,5 miljoen slaapapneu- en beademingsapparaten terug. Deeltjes van het purschuim dat bedoeld is als geluidsisolatie konden loskomen als ze in aanraking kwamen met bepaalde schoonmaakmiddelen. Daardoor zouden gebruikers giftige en mogelijk carcinogene deeltjes kunnen inademen. In Nederland gaat het om ongeveer 85.000 apparaten, in gebruik bij zowel zorginstellingen als bij patiënten thuis.

Geen zekerheid oorzaak-gevolg

Sinds april 2021 zijn 99.000 incidenten gemeld bij gebruikers van de bewuste CPAP-apparaten. Philips benadrukt dat bij meer dan 90 % daarvan geen ernstige gevolgen zijn opgetreden. Bovendien is het niet zeker dat de apneu-apparatuur de oorzaak is wanneer een gebruiker problemen ondervindt.

Tot dusver zijn in totaal zijn 346 sterfgevallen gemeld die wellicht terug te voeren zijn op de apneu-apparaten. Philips onderzoekt alle meldingen. Het bedrijf vindt dat er nog geen overtuigend bewijs is dat hun product de oorzaak is van de gerapporteerde gevallen van overlijden.

Eigen onderzoek

Uit eigen Philips-onderzoek aan 60.000 CPAP-apparaten van het type DreamStation blijkt volgens het bedrijf dat de risico’s op gezondheidsklachten bij gebruikers in alle gevallen binnen de veiligheidslimieten vallen. Alleen bij het gebruik van ozonreinigers om het apparaat schoon te maken kan het schuim loslaten. Die schoonmaakmethode wordt in Europa en Azië nauwelijks gebruikt; in Amerika en Canada komt het vaker voor.