Het Erasmus MC is dinsdag 21 juni een proef begonnen, waarbij arts-assistenten operaties oefenen op een 3D-geprint bot.

Ontsteking
Het gaat om een operatie aan het bot achter het oor, het mastoid. Tijdens zo’n operatie boort de arts bot weg om bijvoorbeeld een ontsteking weg te halen. Artsen en arts-assistenten trainen dit soort operaties normaliter op menselijke botten.

Vaker
“Als de proef slaagt, worden we minder afhankelijk van de beschikbaarheid daarvan”, zegt dr. Mick Metselaar, KNO-arts en plaatsvervangend opleider. “Een ander voordeel is dat je zelf de anatomie van een geprint bot kunt bepalen en die ook kunt afwisselen. Hierdoor kunnen artsen bepaalde lastige operaties dus ook vaker oefenen. Je kunt een bot zo vaak uitprinten als je wilt.” En je kunt de lessen objectief meten, want alle cursisten opereren precies eenzelfde bot.”

Net echt
In het Skillslab van het Erasmus MC mochten zes arts-assistenten en een ervaren KNO-arts dinsdagochtend voor de eerste keer ervaring op doen met een geprint bot. De reacties waren overwegend positief. “Als je eenmaal bezig bent, vergeet je al snel dat het geen echt bot is. Het voelt heel echt. De structuur voelt hetzelfde en het bot kan net als menselijk bot splinteren”, vertelt een van de deelnemers.

Hoogleraren
De 3D-geprinte botten zijn ontwikkeld in Medical Delta, een samenwerkingsverband tussen het Erasmus MC, de TU Delft en het LUMC, waarin wetenschappers, ingenieurs en medici werken aan oplossingen voor duurzame zorg. Dinsdagmiddag 21 juni worden in Delft zeven nieuwe Medical Delta-hoogleraren benoemd. Ze hebben een dubbelbenoeming bij het Erasmus MC, de TU Delft en/of het LUMC.

Wieg
Het is de tweede keer dat in Medical Delta hoogleraren worden benoemd. Bij de eerste keer in 2014, was een van de benoemde hoogleraren prof. Richard Goossens. Hij stond aan de wieg van de ontwikkeling van de 3D-geprinte botten.

Bron: Erasmus MC