Boven – Header
Boven – Header
Boven – Header

BovenIJ ziekenhuis maakt tijd voor taal in week van Alfabetisering

In het BovenIJ ziekenhuis kunnen patiënten en bezoekers tijdens de landelijke week van de Alfabetisering kennismaken met de Taalverkenner zorg.

Op dinsdag 8 september zijn leden van de cliëntenraad hiervoor ‘s morgens van 10.00 tot 12.00 uur en ’s middags van 13.00 tot 15.00 uur aanwezig in het patiënteninformatiepunt. Het BovenIJ ziekenhuis wil hiermee aandacht vragen voor laaggeletterdheid.

Laaggeletterde mensen hebben onder andere moeite met medicijnvoorschriften en informatie over ziekte, gedrag en gezondheid. Met de Taalverkenner Zorg kunnen zorgprofessionals binnen drie minuten vaststellen of een patiënt moeite heeft met lezen. Bijvoorbeeld tijdens de intake of in de wachtkamer. De Taalverkenner Zorg is door de Hogeschool van Amsterdam en Stichting Lezen en Schrijven ontwikkeld.

Samenwerken met taalambassadeurs
Het BovenIJ ziekenhuis wil graag dat patiënten en bezoekers de ontvangen informatie goed begrijpen. Daarom vroeg het BovenIJ ziekenhuis ook een groep taalambassadeurs van de Stichting Lezen en Schrijven om mee te werken aan een wandel-, website- en foldertoets. Met de resultaten van de toetsen krijgt het BovenIJ ziekenhuis meer inzicht in de manier waarop laaggeletterde patiënten en bezoekers informatie tot zich nemen. Zo vonden de taalambassadeurs de voorleesfunctie op de website heel prettig en zouden ze graag de vaak moeilijke medische termen meer uitgelegd krijgen. De volledige uitkomsten van de ‘toetsen’ worden samen met de Taalverkenner Zorg verzameld.

Europees onderzoek
Het BovenIJ ziekenhuis werkt mee aan een Europees onderzoek naar laaggeletterdheid, het IROHLA project dat in Nederland door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)  in samenwerking met het CBO geleid wordt. Het UMCG gebruikt hiervoor de Quickscan Toolbox Gezondheidsvaardigheden en kijkt of de Quickscan helpt bij het verbeteren van informatie.

Bron: BovenIJ Ziekenhuis

 

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...