ziekenhuisgebouw van UMC Sint-Pieter in Brussel

Het Brusselse UMC Saint Pierre/Sint-Pieter heeft zaterdagochtend 11 maart zijn afdeling spoedeisende hulp moeten sluiten als gevolg van een cyberaanval. Door de aanval gaven diverse onderdelen van de ict-omgeving problemen, waardoor patiëntdossiers niet toegankelijk waren en telefoonlijnen stilvielen.

Rond 17 uur hadden de ict-experts van het ziekenhuis nabij station Brussel-Zuid de situatie onder controle. Rond 19 uur kon de Spoedeisende Zorg weer open en meldde het Sint-Pieter weer bereikbaar te zijn via het noodnummer 112, dat bellers gedurende de aanval had doorgeleid naar andere ziekenhuizen.

Volgens umc Sint-Pieter hebben patiënten geen hinder ondervonden van de aanval. Tot dusver zijn er evenmin gegevens gestolen of gelekt. De federale politie heeft onderzoek ingesteld naar de cyberaanval.

Vorige week meldde Z-CERT, het Nederlandse expertisecentrum op het gebied van cybersecurity in de zorg, dat het een toename van cyberaanvallen op Europese zorginstellingen ziet. Die waarschuwing werd geuit bij de presentatie van het jaarrapport ‘Cybersecurity Dreigingsbeeld voor de zorg 2022’.