Angst en depressie komen verrassend vaak voor bij jonge kinderen – maar liefst één op de vijf kinderen lijdt aan een van hen, vanaf het begin van de kleuterschool. Maar het kan moeilijk zijn om deze aandoeningen te detecteren, bekend als ‘internaliserende aandoeningen’, omdat de symptomen zo naar binnen gericht zijn dat ouders, leraren en artsen ze vaak niet opmerken.

Het probleem is niet onbelangrijk. Indien onbehandeld, lopen kinderen met internaliserende stoornissen een groter risico op drugsgebruik en zelfmoord op latere leeftijd.

“Vanwege de omvang van het probleem, smeekt dit om een ​​screeningtechnologie om kinderen vroeg genoeg te identificeren zodat ze kunnen worden doorverwezen naar de zorg die ze nodig hebben”, zegt Ryan McGinnis, een biomedisch ingenieur aan de universiteit van Vermont.

Dus McGinnis werkte samen met Ellen McGinnis, een klinisch psycholoog aan de universiteit van Vermont, en collega’s van de afdeling psychiatrie van de universiteit van Michigan, Maria Muzik, Katherine Rosenblum en Kate Fitzgerald, om een ​​hulpmiddel te ontwikkelen dat kinderen kan helpen bij het internaliseren aandoeningen om ze vroeg genoeg te vangen om te worden behandeld. Het werk werd op 16 januari gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

Lees meer

Bron: University of Vermont