Onlangs hebben in het Maastricht UMC+ meer dan 60 deelnemers, 7 ideeën uitgewerkt tot werkende prototypes om digitale zorginnovatie een boost te geven. Teams bestaande uit zorgverleners, patiënten, programmeurs, ontwerpers en ondernemers werkten samen aan creatieve oplossingen om de gezondheidszorg te verbeteren. De winnaar van de Maastrichtse editie van de Dutch Hacking Health werd dit jaar HemiGlass. Een tool om het gezichtsvermogen van patiënten mee te verbeteren. Ook landelijk viel het team van ontwikkelaars hiermee in de prijzen.

HemiGlass is een innovatieve oplossing voor een probleem dat  ter plekke werd aangekaart door de partner van een patiënt. Zijn vrouw heeft een aandoening genaamd ; een gezichtsbeperking waarbij men vaak slechts de helft van zijn/haar gezichtsveld kan gebruiken. Dit komt vaak voor na een beroerte. Alleen al in Nederland zijn er 60.000 mensen met deze gezichtsbeperking. In het dagelijks leven geeft dit veel problemen. Drukke straten zijn bijvoorbeeld haast onmogelijk om door te lopen, omdat je alles pas ziet als het vlak voor je staat.

Zelf had hij al veel onderzoek gedaan om een oplossing voor zijn vrouw te vinden, maar steeds vond hij een dichte deur. De Dutch Hacking Health heeft ze meer gebracht dan ze ooit hadden durven hopen. Samen met de aanwezige arts assistenten en partners zoals, IDEE begonnen ze met een prototype van een bril met een spiegeltje. Op het einde van het weekend hadden ze een prototype van een GoogleGlass met externe camera en sensor. Haar gezichtsveld is hierdoor met maar liefst tachtig procent vergroot. Naast de eerste prijs van de jury, bestaande uit beschikbare adviesuren van vele partners (zoals Deloite), won HemiGlass ook de prijs van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+ en landelijk de eerste prijs in de categorie ‘Best Human Centered Design’.

Tweede en derde prijs
De tweede prijs van de Dutch Hacking Health in Maastricht ging naar KIC (Kids in Control). Door dit team was er gezocht naar een manier om angst en stress te verminderen bij kinderen van 6-12 jaar die veel in het ziekenhuis zijn of vaak thuis medische handelingen ondergaan. De derde prijs ging naar Kompas, een oplossing die bedacht is voor één miljoen mensen die last hebben van een zeldzame ziekte en waar behandelende artsen soms te weinig van af weten.

Bron en foto: Maastricht UMC+