In drie grote ziekenhuizen in Nederland kregen onlangs de eerste Nederlandse hartpatiënten het nieuwste type draadloze minipacemaker

geïmplanteerd. Deze nieuwste minipacemaker, de Micra AV, ontwikkeld door Medtronic, kan ook patiënten helpen die met hartritmestoornissen kampen in beide hartkamers. Dit betekent dat tot wel 40% van de hartpatiënten die een pacemaker nodig hebben, in aanmerking kan komen voor deze behandeling, meer dan dubbel zoveel patiënten in vergelijking met de eerste generatie van deze kleine pacemaker.

Micra AV-minipacemaker

De implantaties vonden plaats in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. De ingrepen zijn allen succesvol verlopen.

Via de bloedbaan rechtstreeks in het hart

De Micra-pacemaker is een draadloze minipacemaker die voor het eerst in 2015 werd geïmplanteerd in Nederland. Waar een klassieke pacemaker onder de huid in de bovenborst wordt geïmplanteerd en met twee vastgemaakte draadjes (leads) wordt verbonden met het hart, wordt de Micra-pacemaker rechtstreeks in het hart geïmplanteerd. De minipacemaker is 90% kleiner dan de klassieke pacemaker, waardoor de operatie veel minder ingrijpend is. Het kleine apparaat wordt via een klein sneetje in de lies en vervolgens via de bloedbaan rechtstreeks tot in het hart gebracht. Dat zorgt er ook voor dat de minipacemaker onzichtbaar is voor de patiënt en zijn omgeving en er geen chirurgische ‘pocket’ onder de huid nodig is, waardoor mogelijke bronnen van complicaties met betrekking tot lead en pockets worden geëlimineerd.

Micra AV in het hart

Dit bood uitkomst voor één van de drie patiënten die gisteren werden geïmplanteerd in het LUMC in Leiden. “Vanwege zeer invaliderende artrose van de schoudergewrichten was deze draadloze kleine pacemaker die via de lies geïmplanteerd kan worden de best passende oplossing”, aldus Dr. Anastasia Egorova van het LUMC. Dr. Reinoud Knops van het Amsterdam UMC plaatste de kleine pacemaker bij een kwetsbare patiënt voor wie dit de oplossing was. Omdat met deze minipacemaker nu 40% meer patiënten behandeld kunnen worden, komt er een belangrijke behandeloptie bij voor sommige patiënten die een kwetsbare gezondheid hebben en voor wie een operatie riskant is.

Vooruitstrevende technologie naar nieuw niveau getild

Tot nu toe was de minipacemaker slechts geschikt voor zestien procent van de patiënten, omdat deze in één kamer van het hart de hartactiviteit kon meten en aanpassen. Bij de nieuwe, verbeterde Micra AV-pacemaker kunnen ook patiënten worden behandeld die een volledige onderbreking van de geleiding van de hartactiviteit tussen bovenste kamer en onderste kamer hebben.

Medtronic heeft de nieuwe minipacemaker zo ontwikkeld dat hij ook de hartactiviteit in de bovenste kamer kan meten. Op die manier kan het apparaat de elektrische activiteit tussen de bovenste kamer en onderste kamer coördineren, wat maakt dat het normale hartritme kan worden hersteld en de levenskwaliteit van de patiënten sterk verbetert.

Onderzoekers stelden bij de eerste generatie minipacemakers vast dat het aantal complicaties tot 63% kon afnemen. Het risico op infecties daalt drastisch, omdat er geen draad meer in het hart zit of een batterij onder de huid.

Slimme bril

dr. Boersma implanteert Micra AV

In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein werd tijdens de implantatie van de kleine pacemaker gebruikgemaakt van een slimme bril. Via deze bril stond Prof. dr. Lucas Boersma, in contact met een productexpert van Medtronic. De expert kon op deze manier van buiten het ziekenhuis meekijken met de operatie, en desgewenst geraadpleegd worden voor advies door dr. Boersma. Deze innovatieve manier van communiceren werd voor het eerst toegepast in het St. Antonius ziekenhuis tijdens deze procedure. Het biedt uitkomst nu vanwege COVID-19 het aantal mensen in ziekenhuizen en OK’s tot een minimum wordt beperkt.

Medtronic heeft als eerste bedrijf de CE-markering ontvangen voor dit geavanceerde type minipacemaker. Wereldwijd werden tot nu toe 35.000 Micra-systemen geïmplanteerd. Medtronic blijft inzetten op verdere innovatie en een derde generatie van de minipacemaker zit al in de pijplijn, maar dat onderzoek staat nog in de prille beginfase.

Bron: Medtronic