Met de steun van een aantal sterke partners en een subsidie van de Europese Unie, breidt het medicatieveiligheidssysteem MedEye uit in het Verenigd Koninkrijk

en in de langdurige zorg. Het gaat om een totale projectinvestering van € 3M. In het Verenigd Koninkrijk zal het ziekenhuis Newcastle Upon Tyne Hospitals Foundation Trust dienen als een onderzoekscentrum en hierbij nauw samenwerken met een onderzoeksteam van de Universiteit van Durham om de impact van MedEye te meten. In de langdurige zorg in België zal Pharmaforce de impact van MedEye meten in instellingen waar het farmaceutische dienstverlening aanbiedt. De resultaten worden gepubliceerd en gedeeld met de zorggemeenschap door de European Hospital and Healthcare Federation (HOPE).

“De missie van MedEye is om vermijdbare fouten te elimineren en met deze projecten zetten we een grote stap maken om dit te realiseren. We zijn dankbaar dat we goede partners hebben gevonden die onze ambitie delen en dankzij de grote financiële steun van de EU kunnen we verder werken aan onze missie.” zegt Gauti Reynisson, CEO van MedEye/Mint Solutions.

UK Market

Steeds meer ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk maken gebruik een Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS) met ToeDieningRegistratie (TDR) software. Met de inzet van de NHS om de kwaliteit te verbeteren, is het uitbreiden naar medicatiemanagementsoftware aan het bed een natuurlijke volgende stap.

Neil Watson, Newcastle Medisch directeur verantwoordelijk voor de Apotheek, kijkt uit naar de samenwerking: “Bij ons ziekenhuis is de veiligheid van de patiënt onze hoogste prioriteit. MedEye heeft de potentie om de cirkel te sluiten en te zorgen dat de patiënt in één keer de juiste medicijnen in de juiste dosis op het juiste moment krijgt.

“In de UK gaat de automatisering van de zorg snel vooruit maar er blijven uitdagingen. We zijn verheugd om een onderzoeksprogramma te leiden om de uitvoering, de effecten en de waarden van MedEye te bestuderen,” aldus Dr. Sarah Slight, Lector and Associate Professor in Pharmacy Practice van de Universiteit van Durham.

Langdurige zorg

Ouderen blijven steeds langer thuis en daardoor neemt de complexiteit van de behandeling van patiënten in de langdurige zorg steeds meer toe. Het is een uitdaging voor instellingen in de langdurige zorg om kosten te handhaven en blijvend kwalitatief goede zorg te kunnen leveren.

“Patiënten in de langdurige zorg zijn kwetsbaar voor de gevolgen van medicatiefouten. MedEye biedt volledige ondersteuning voor de behandeling van de bewoners, als aanvulling op het werk dat we al doen in de apotheek”, zegt Wim Naessens, Apotheek automatisering en Patiënt Integratie Leider bij PharmaForce.

Complete medicatieveiligheid oplossing
MedEye biedt verpleegkundigen een oplossing waarmee ze alle soorten medicijnen kunnen controleren – pillen/capsules, spuiten maar ook VTGM medicatie en GDS. De toedieningsregistratie wordt vervolgens automatisch geregistreerd in het EPD van de patiënt.

Voordelen voor ziekenhuizen en langdurige zorg instellingen zijn een vermindering van het aantal medicatiefouten, een uniforme workflow voor alle verpleegkundigen en een grotere flexibiliteit in de logistiek die kan helpen de efficiëntie te vergroten.

“MedEye kan een belangrijke rol spelen bij het standaardiseren van processen in zorginstellingen, het verbeteren van de medicatieveiligheid en het verminderen van de schade die ontstaat door verkeerde medicatie”, zegt Pascal Garel, Chief Executive van HOPE.