Filippijnse verpleegkundigen - foto werkbezoek aan Manilla 2022
Werkbezoek aan Manilla om het project 'funtionele arbeidsmigratie' voor te bereiden | Foto : Otto Health

MBO-college Summa Zorg in Eindhoven gaat in opdracht van uitzendorganisatie Otto Health Care enkele tientallen Filippijnse verpleegkundigen scholen. In het derde kwartaal van dit jaar gaan de eerste zorgverleners aan de slag in Nederlandse ziekenhuizen. Het uitzendbureau wil zo een bijdrage leveren aan het verminderen van het personeelstekort in de zorg.

Vertegenwoordigers van OTTO Health Care en Summa College hebben op 11 juli handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst. De afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt om de plannen waar te maken.

‘Functionele arbeidsmigratie’

“We komen op dit moment zo’n 49.000 mensen tekort in de zorg. Een gigantisch aantal”, zegt Katinka van Garderen, directeur Summa Zorg. “De verwachting is dat het tekort verder oploopt tot zo’n 135.000 in 2030.” Otto Health Care wil een bijdrage leveren om dit probleem aan te pakken. Frank van Gool, directeur van OTTO Health Care: “Wij willen een deeloplossing bieden door buitenlandse verpleegkundigen vijf jaar in Nederland te laten werken. In andere Europese landen zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, gebeurt dit al langer naar alle tevredenheid.”

OTTO Health Care heeft onlangs een samenwerking gesloten met het Cardinal Santos-ziekenhuis in Manilla. “Dit is een zeer gerenommeerd en vooruitstrevend ziekenhuis binnen een groep van 19 Filippijnse ziekenhuizen”, zegt Van Gool. Het enthousiasme in het Aziatisch land is groot. “Uiteindelijk keren deze werknemers met werkervaring en geld op zak terug. Daar profiteren de Filipijnen ook weer van. Ik noem het ook wel functionele circulaire arbeidsmigratie.”

Goede begeleiding

Om de Filippijnse verpleegkundigen in te kunnen zetten in de Nederlandse gezondheidszorg is extra scholing plus een zogeheten BIG-registratie nodig. Daartoe heeft OTTO Health Care de hulp van Summa Zorg ingeroepen. “De zorgprofessionals worden door ons geschoold in de medisch inhoudelijke voorbereiding zoals in klinisch redeneren in de Nederlandse taal”, aldus Van Garderen. “Gedurende 14 weken bereiden we ze stap voor stap voor op het BI-assessment, een verplicht onderdeel voor buitenlandse verpleegkundigen. Daarna kunnen ze aan de slag als geregistreerd verpleegkundige.”

De eerste lichting verpleegkundigen gaat in Zuid-Holland aan de slag. Van Gool verwacht in de toekomst dat buitenlandse verpleegkundigen door heel Nederland gaan werken. Voor het opleidingstraject zoekt Summa College daarom de samenwerking op met andere mbo- en hbo-instellingen in het land. “We willen kijken of we ambitieuze verpleegkundigen straks ook kunnen laten doorleren tot gespecialiseerd verpleegkundige.”

Over Summa College

Het Summa College is met 26 scholen, ruim 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen in verschillende leerwegen en op diverse niveaus de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland.