G-Therapeutics maakt bekend dat het € 36 miljoen heeft opgehaald om een nieuwe neuro-stimulatie therapie te ontwikkelen voor mensen met een dwarslaesie.

G-Therapeutics, een spin-off van EPFL, de technische universiteit van Lausanne, Zwitserland, is gevestigd in Eindhoven en in Lausanne. Er is € 26 miljoen opgehaald in een Series A investeringsronde van de investeringsfirma’s LSP, INKEF Capital, Gimv en Wellington Partners. Daarnaast werd G-Therapeutics een innovatiekrediet toegekend van € 10 miljoen. Dit innovatiekrediet is een achtergestelde, risicodragende lening, verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO), onderdeel van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken, om de ontwikkeling van deze innovatieve therapie te ondersteunen.

G-Therapeutics B.V. (G-Therapeutics, ofwel het Bedrijf) gaat het geld gebruiken om een unieke nieuwe therapie te ontwikkelen om de rehabilitatie van mensen met een dwarslaesie in het ruggemerg sterk te verbeteren. Het Bedrijf ontwikkelt een Implanteerbaar Neuro-stimulatie Systeem (INS) waarmee specifieke gebieden van het ruggemerg elektrisch gestimuleerd kunnen worden. Daarnaast is een multicenter klinische studie gepland om goedkeuring te krijgen om het systeem in Europa te kunnen verkopen.

Het Zwitsers-Nederlandse Bedrijf bouwt verder op de wetenschappelijke resultaten van Professor Grégoire Courtine, die een leerstoel  van de Internationale Dwarslaesie Stichting (International Paraplegic Foundation, IPF) bekleedt voor herstel van ruggemergschade, en van zijn collega’s van het Centrum voor Neuro-prosthetics en het Brain Mind Institute van EPFL, de technische universiteit van Lausanne (École Polytechnique Fédérale de Lausanne en van het universiteitsziekenhuis van Vaud (Centre Hospitalier Universitaire de Vaud, CHUV), te Lausanne. Al meer dan 15 jaar is Professor Courtine bezig om de mechanismes te ontrafelen die tot een effectieve behandeling van mensen met een dwarslaesie kunnen leiden. Als één van de oprichters, en Chief Scientific Officer van het Bedrijf, is hij erg verheugd met deze volgende stap: “Ik vind het fantastisch dat na zoveel jaar van gericht onderzoek en vele wetenschappelijke doorbraken van mijn team, G-Therapeutics nu de verdere ontwikkeling van een echte therapie kan gaan realiseren voor mensen met een dwarslaesie!

De nieuwe therapie bevat twee unieke elementen: een implanteerbaar neuro-stimulatie systeem van het ruggemerg, met real-time terugkoppeling van de bewegingen van de patient, en intentie-gedreven physio-therapie. Het systeeem zorgt ervoor dat de INS de electrische pulsjes precies op het juiste moment aan de juiste zenuwen afgeeft zodat de bewegingen van benen en voeten tijdens het lopen steeds op de juiste manier ondersteund worden. Professor Courtine’s team heeft in een reeks van wetenschappelijke experimenten aangetoond dat de combinatie van neurostimulatie en will-powered training leidt tot hergroeperen van de overgebleven neuronale netwerken, waardoor bewuste controle over de verlamde ledematen weer mogelijk wordt.

De klinische en regulatoire activiteiten van het Bedrijf blijven in Lausanne, dichtbij het laboratorium van Prof Courtine bij EPFL, en dichtbij de CHUV, het ziekenhuis in Lausanne dat betrokken zal zijn bij de klinische studies, onder leiding van Dr Jocelyne Bloch, de leidende functioneel neurochirurg van de CHUV, en medeoprichter van het bedrijf.  De INS-ontwikkelactiviteiten en het algemene management van het Bedrijf zullen plaatsvinden op de High Tech Campus in Eindhoven, Nederland. Sjaak Deckers, een van de oprichters en CEO van het Bedrijf zegt daarover: “Het is geweldig om deze unieke Europese samenwerking te starten, welke een enorm verschil kan maken in het leven van dwarslaesiepatienten. Ons internationale team heeft alle benodigde vaardigheden om Professor Courtine’s visie te realiseren, daarbij gesteund door een sterk syndicaat van vooraanstaande investeerders in medische technologie!”

Dirk Kersten, Managing Director bij INKEF Capital, is het met hem eens: “INKEF heeft hoge verwachtingen van deze investering in G-Therapeutics, dat wetenschap van wereldniveau combineert met een team van gedreven ondernemers, geleid door Sjaak Deckers. Het is een geweldige kans voor INKEF om weer samen te werken met deze ervaren groep ondernemers en gezamenlijk te bouwen aan het volgende succesverhaal in Nederland. “

John de Koning, Partner bij LSP, voegt daaraan toe: “G-Therapeutics heeft een unieke positie om deze veelbelovende technologie te vertalen naar producten die de potentie hebben om de behandeling van dwarsleasies fundamenteel te veranderen. Bij LSP kijken we er naar uit om weer samen te werken met dit team van ervaren professionals, zowel in het management als ook op raad van commissarissen niveau.”

Na het sluiten van deze financieringsronde zal de raad van commissarissen van het Bedrijf bestaan uit Jan Ohrstrom,  voormalig CEO van Profibrix, als Voorzitter; Patrick Van Beneden, partner bij Gimv; Professor Grégoire Courtine; Regina Hodits, General Partner bij Wellington Partners; Jan Keltjens, Senior Director bij INKEF Capital; en John de Koning, partner bij LSP.

Bron: G-Therapeutics