Dr Gerrit Melles. Foto: NIIOS / Marinke Davelaar.

De Nederlandse oogarts en uitvinder dr Gerrit Melles heeft vandaag in een ceremonie in Portugal de António Champalimaud Vision Award gewonnen. Hij deelt de prijs, en het prijzengeld van 1 miljoen euro, met Harvard onderzoeker professor Claes Dohlman. Dr Melles wint de prijs voor zijn baanbrekende innovaties op het gebied van hoornvliestransplantaties.

Eén van die innovaties is de ‘endotheliale keratoplastiek’, die een beter en sneller herstel van de gezichtsscherpte geven en een lager complicatie-risico hebben ten opzichte van conventionele technieken.

NIIOS

Dr Melles heeft in 2000 het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery (‘NIIOS’) opgericht voor de ontwikkeling en introductie van nieuwe operatietechnieken. Het NIIOS is een in Rotterdam gevestigde, onafhankelijke organisatie gericht op innovatie in oogheelkundige chirurgie. Melles ontwierp operatechnieken die minder invasief zijn. Bij aandoeningen van het hoornvlies kan daardoor alleen dat deel van het hoornvlies worden getransplanteerd, dat door ziekte of trauma is aangedaan. Inmiddels vinden de technieken wereldwijd navolging en zijn meer dan 20 miljoen patiënten ermee geopereerd. Melles: “Op medisch gebied bestaat de tendens om de natuur te willen controleren. Bij NIIOS is het idee om de technische oplossing te zoeken in de richting die het lichaam aangeeft. Logischerwijs krijgen behandelingen hierdoor meer lange termijn waarde, want wat vandaag wetenschappelijk correct is, is het morgen niet meer, terwijl de regels der natuur onveranderd blijven”.

Gerrit Melles

Dr Gerrit Melles (Den Haag, 1963) studeerde Geneeskunde in Leiden en werd in Nijmegen opgeleid tot oogarts. Tijdens zijn studie werkte hij als research fellow voor dr Perry Binder in San Diego. Met zijn NIIOS-team publiceerde hij ruim 300 wetenschappelijke publicaties en meer dan 800 presentaties, won hij verschillende (internationale) prijzen en verzorgde hij in Rotterdam het onderwijs voor meer dan 900 oogartsen. Het NIIOS faciliteert een zelfstandig behandelcentrum (Melles Hoornvlieskliniek Rotterdam), een orgaanbank (Amnitrans EyeBank Rotterdam), een onderzoekscentrum (NIIOS R&D), en een opleidingscentrum voor oogartsen en studenten (NIIOS Academy). In 2016 werd NIIOS-USA opgericht in San Diego.

Bron: Persbericht