Boven – Header
Boven – Header
Boven – Header

Isala Diaconessenhuis in Meppel zit vol innovaties

Met de nieuwbouw van het Isala Diaconessenhuis in Meppel kunnen inwoners uit de wijde omgeving straks voor ziekenhuiszorg terecht in een van de modernste ziekenhuizen van Nederland. Bij de oplevering in 2021 voldoet het complex aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid, energie­ besparing, hygiëne (legionella beheersinglexibel ruimtegebruik en comfort.

 

BENG en Milieuthermometer

Dat zo’n modern en innovatief ziekenhuis ook heel duurzaam is, spreekt vanzelf. Het complex voldoet straks aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), de hoogste kwalificatie van de Milieu­ thermometer van het Milieuplatform Zorgsector en afgeleiden van andere relevante keurmerken. Mariska de Groot: “We hebben onze ambities geformuleerd, maar hoe we precies aan de eisen gaan voldoen, weten we nog niet.”

De hoge duurzaamheids­ en comforteisen en de connected care­ambities stellen de ontwerpers van het ziekenhuis voor stevige uitdagingen. Daar komt nog bij dat Isala ook hoog inzet op standaardisatie. Mariska de Groot: “Gelet op de toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van connected care, streven we naar een gebouw dat heel eenvoudig kan worden aangepast aan toekomstige behoeften. Ruimtes moeten voor verschillende doeleinden geschikt zijn. Met standaard formaten voor ruimtes voorkom je onnodige, dure verbouwingen later.” Deerns speelt een belangrijke rol bij de verwezenlijking van het ziekenhuis. Met zijn visie op energie­opwekking won Deerns de tender voor het ontwerp van het klimaat­ systeem, installaties, akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid. Projectmanager

Mark Visser van Deerns begrijpt waarom Isala hieraan veel waarde hecht aan: “De nieuwbouwlocatie grenst aan een ecologische hoofdstructuur. Dat vergt een zorgvuldige en duurzame landschappelijk invulling.”

Realistisch en goed werkend ontwerp

Samen met Vakwerk Architecten en de andere partijen in het ontwerpteam werkt Deerns hard aan een realistisch en goed werkend ontwerp dat tegemoet komt aan het veelomvattende eisenpakket van het ziekenhuis. Veel oplossingen zijn nog niet afgekaart, maar Visser schat nu al in hoe het ziekenhuis straks het energieverbruik tot een minimum kan beperken. Hardop denkend: “Met energiezuinige installatie­ componenten, heel goede isolatie en LED­verlichting kom je al een heel eind. Het energieverbruik kan verder omlaag door toepassing van natuurlijke bevochtiging, wat enorm in het verbruik scheelt. Een bewezen techniek, die uiteraard wel moet voldoen aan de hygiëne­eisen.”

Smart Building en andere slimme oplossingen

Een slim smart building­systeem kan het nodige bijdragen aan een optimale bezetting van de ruimtes. Door de energie voor verwarming en verlichting nauwkeurig af te stemmen op het gebouwgebruik, wordt veel verspilling voorkomen. Als de eisen en regelgeving het toelaten, wordt in de resterende energiebehoefte voorzien door een WKO­installatie met bodem­ opslag en warmtepomp, aangevuld met zonnepanelen. Het tapwater uit de kranen wordt verhit door een speciaal door Deerns ontwikkeld legionallaveilig concept, waarin een elektrisch doorstroomapparaat op elk tappunt voorziet in warm water. Visser: “Dit concept lost meteen ook het probleem op van distributiewarmteverlies en draagt

bij aan een goede legionellabeheersing.”

 

Bomvol specialistische techniek

De belangrijkste uitdaging is dat de installaties voor verwarming, koeling en ventilatie straks goed werken en voldoen aan de strenge regelgeving voor ziekenhuizen. Visser: “Daarin moeten we de juiste keuzes maken. Dat geldt ook voor de ICT­omgeving en connected care. Zo’n nieuw ziekenhuis zit bomvol specialistische techniek.” De standaardisatie stelt geen bijzondere eisen aan de installaties. “Het maakt het zelfs iets makkelijker. Bepaalde componenten kunnen vooraf in de fabriek worden gemaakt en bij verbouwingen hoef je straks de techniek niet opnieuw te doen”, aldus Visser. De projectmanager heeft alle vertrouwen in een goede afloop. Deerns kan bogen op een ruime ervaring met complexe ziekenhuisprojecten. “Wij hebben echt verstand van zaken, ook op het gebied van regelgeving. Bovendien werken we in dit soort complexe projecten altijd expert driven. Voor elk aspect zetten we echte specialisten in.”

Ook de samenwerking in het ontwerpteam versterkt het vertrouwen in een goede afloop. Met behulp van BIM worden de complexe oplossingen in het ontwerpteam feilloos op elkaar afgestemd, zodat kostbare afstemmingsfouten al in een prille fase worden voorkomen. “Het is een echt samenwerkingsproces, waarin we bijna blind op elkaar moeten kunnen vertrouwen. En gelukkig kunnen we dat ook, want we hebben een goed team met partijen waarmee we al eerder hebben samen­ gewerkt. We weten precies wat we aan elkaar hebben.”

 

Tekst: Deerns

Beeldmateriaal: Vakwerkarchitecten

Bron: FMT Gezondheidszorg

 

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...