Veel mensen die kanker hebben of hebben gehad, maken zich zorgen om het coronavirus. Ze zijn bang om het virus te krijgen en daardoor ervaren zij eenzaamheid en angst. Daarom bieden KWF Kankerbestrijding, de website kanker.nl, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en de koepelorganisatie voor inloophuizen IPSO samen hulp en steun aan patiënten en hun omgeving in deze onzekere tijd. Deze week lanceren de organisaties tal van online initiatieven, zoals een webinar, een speciale hulpsite, een online vragenlijst en extra aandacht op kanker.nl.

Online hulp bij alledaagse taken 
KWF lanceert donderdag 2 april om 10 uur `s ochtends de website KWF Vriendendienst www.kwfvriendendienst.nl. Daar kunnen mensen hulp vragen aan hun vrienden, kennissen of buren. Het gaat om alledaagse taken, zoals boodschappen of stofzuigen. De patiënt of mantelzorger maakt taken aan op de website en nodigt anderen uit in een besloten groep, zodat zij hulp kunnen bieden door taken over te nemen. Deze website springt in op de huidige situatie waardoor veel patiënten niet naar buiten kunnen en zoveel mogelijk contact met anderen moeten mijden.

Vragen stellen en steun vinden 
Door het coronavirus en de bijbehorende overheidsrichtlijnen zijn de IPSO inloophuizen gesloten tot in ieder geval 1 juni. Maar omdat patiënten nu juist extra behoefte hebben aan een praatje of steun blijven veel inloophuizen wel telefonisch bereikbaar. Ook organiseren de inloophuizen verschillende online activiteiten. Kijk op www.ipso.nl voor de actuele activiteiten per inloophuis.
Elkaar digitaal ontmoeten is mogelijk op www.kanker.nl/corona . Patiënten kunnen daar terecht met vragen over corona en kanker, of gewoon even aanspraak zoeken in deze moeilijke tijd.

Doneer je ervaring 
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties NFK is een online vragenlijst gestart die gaat over de gevolgen van de coronacrisis voor mensen die kanker hebben en nog onder behandeling of nacontrole van het ziekenhuis staan. Alle ervaringen samen helpen patiëntenorganisaties, ziekenhuizen, artsen en de politiek om landelijke afspraken te maken over hoe we de kankerzorg zo goed mogelijk laten doorgaan tijdens de coronacrisis.

Webinar over kanker en het coronavirus
Om antwoord te geven op de vragen die leven bij mensen met kanker organiseren de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) en MEDtalks op donderdag 2 april om 20.00 uur een live webinar. In deze online uitzending leggen specialisten uit welke maatregelen er worden genomen om patiënten te beschermen tegen het coronavirus, hoe de kwaliteit van kankerzorg behouden blijft, en kunnen mensen vragen stellen die live beantwoord worden. Bekijk de webinar op donderdag 2 april om 20.00 uur op www.coronaenkanker.nl.