Koninklijke onderscheiding kinderrevalidatiearts Imelda de Groot

Op vrijdag 23 april 2021 ontving dr. Imelda de Groot, kinderrevalidatiearts en universitair hoofdocent aan het Radboudumc, een koninklijke onderscheiding uit handen van loco-burgemeester van Nijmegen Harriët Tiemen. De Groot ontving deze onderscheiding voorafgaand aan het online symposium ‘Verleden, heden en toekomst van de kinderrevalidatie en in het bijzonder voor patiënten met een spierziekte’, ter gelegenheid van haar pensionering.

Imelda de Groot is sinds juni 2005 in dienst bij het Radboudumc, en werkt op de afdeling Revalidatiegeneeskunde als kinderrevalidatiearts en universitair hoofddocent. Ze heeft indrukwekkende wetenschappelijke prestaties geleverd voor de zorg. Toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften publiceerden zo’n 185 artikelen met haar bijdrage, waaronder het vaktijdschrift Clinical Rehabilitation en Neuromuscular Disorders. Deze wetenschappelijke kennis wordt hiermee wereldwijd ingezet voor de revalidatie van kinderen met spierziekten en mitochondriële aandoeningen. Daarnaast zet De Groot zich met veel toewijding in voor het (postdoc) onderwijs aan studenten en collega’s in haar beroepsgroep. Ook heeft zij tien promovendi succesvol begeleid.

Voortrekkersrol
De Groot leidt het kinderspiercentrum in het Radboudumc dat samen met de kinderneurologie is opgezet. In het centrum worden kinderen met een spierziekte gescreend door een multidisciplinair team; de grootste populatie bestaat uit jongens met de spierziekte van Duchenne. Dit heeft geleid tot de start van het Duchenne Centrum Nederland, in samenwerking met LUMC en Kempenhaeghe/MUMC, en vergelijkbare programma’s voor volwassenen met de spierziekte Duchenne en mitochondriële aandoeningen voor kinderen en volwassenen.