De MDL-artsen van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg/Waalwijk hebben een patiënt met een onbehandelbare darminfectie toch klachtenvrij gekregen. Dat is gelukt door de darmen te spoelen met honing.

De patiënt had een ernstig verstoorde darmflora, die werd veroorzaakt door de schadelijke bacterie clostridium difficile. Ze reageerde niet of nauwelijks op de gebruikelijke behandeling met antibiotica en had daardoor al een jaar lang last van chronische diarree. MDL-arts Robert Laheij: “We hebben toen de mogelijkheid van een fecestransplantatie met de patiënt besproken, maar het inbrengen van poep van een gezond mens was voor haar geen optie. Uiteindelijk hebben we voorgesteld de darmen met medicinale honing te spoelen en dat pakte heel goed uit”.

Kennis
Van bepaalde soorten honing is bekend dat ze bacteriewerende en helende eigenschappen hebben. Dr. Laheij: “Ik heb jaren geleden uitgezocht wat honing doet en mijn kennis nu op deze patiënt toegepast. We hebben eerst geprobeerd met een lage dosering de darmflora bij deze patiënte te herstellen, maar omdat de klachten na circa zeven weken terugkwamen hebben we uiteindelijk gekozen voor een 15 procent verdunning. Met als resultaat dat ze nu al bijna een jaar klachtenvrij is”.

Manukastruik
Laheij maakt bij de behandeling gebruik van Manuka honing, die wordt gemaakt door bijen die rond de manukastruik in Nieuw-Zeeland leven. “Voor zover ik weet is dit wereldwijd de eerste darmpatiënt die we met behulp van deze honing klachtenvrij hebben gekregen. We hebben daarom de behandeling als een casestudie vastgelegd. Medisch tijdschrift International Journal of Antimicrobial Agents heeft het onlangs gepubliceerd.” Laheij verwacht deze experimentele behandeling vaker aan te kunnen bieden aan oudere patiënten die last hebben van een darminfectie met de bacterie clostridium difficile. “We willen er zeker meer onderzoek naar gaan doen.”

Twee spoelingen
Mevrouw Liebregts (72) is de eerste patiënte  waarbij dr. Laheij de honingspoeling heeft toegepast: “Een antibioticakuur na een kaakontsteking heeft vermoedelijk mijn darmklachten veroorzaakt. Omdat niets de klachten kon verhelpen, vond ik het fijn dat dr. Laheij de honingspoeling voorstelde. Er moest immers iets gebeuren. Ik heb twee spoelingen gehad, steeds met een iets zwaardere honing dosering. De laatste spoeling sloeg goed aan, ik heb nu helemaal geen klachten meer.”

Fotobijschrift: MDL-arts Robbert Eichhorn en endoscopie-verpleegkundige Mieke Hesselmans tonen de medicinale honing. (Foto: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden)