In Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen patiënten eten en drinken bestellen wanneer zij dat willen. Hiervoor ligt op elk nachtkastje een gevarieerde menukaart. Vanaf 4 juli zijn er daarnaast speciale visuele menukaarten beschikbaar. Geschikt voor patiënten die moeite hebben met lezen of de Nederlandse taal. Elk gerecht staat smakelijk met een foto afgebeeld.

Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. Ze hebben moeite met lezen en schrijven in het Nederlands. Van deze groep is bijna 70% van Nederlandse afkomst. Moeite met lezen en schrijven is lastig in het dagelijks leven, maar ook bij een ziekenhuisopname. ‘Het blijkt dat deze mensen het heel lastig vinden om eten van de menukaart uit te kiezen en te bestellen’ vertelt Inez Jans, diëtist in het ziekenhuis. ‘Daarom hebben we menukaarten laten maken met foto’s van de gerechten. Op deze manier kan echt èlke patiënt kiezen wat hij of zij wil eten.’ ‘De menukaarten zijn ook heel geschikt voor anderstaligen of mensen met dementie of afasie’ vult Annelies Ruitenschild, teamleider voeding, aan. ‘Wij zijn trots op het resultaat.’

Verschillende menukaarten
Voor patiënten zijn er verschillende menukaarten: een algemene menukaart en menukaarten afgestemd op het natriumbeperkte en/of energie- en eiwitverrijkte dieet. Daarnaast zijn er ook menukaarten voor patiënten die alleen maar vloeibare, gemalen of fijn gemalen voeding mogen. Tenslotte zijn er aparte menu’s voor de kinderafdeling. Deze menu’s zijn allemaal volgens de nieuwste voedingsrichtlijnen samengesteld, met als basis de nieuwe Schijf van Vijf. Sinds 4 juli zijn deze menukaarten er ook allemaal in een versie met foto’s en symbolen om duidelijk uit te leggen wat in welk gerecht zit.

At Your Request®
Via de maaltijdservice At Your Request® kan iedere patiënt in Ziekenhuis Gelderse Vallei eten en drinken bestellen van een menukaart. De medewerkers van het maaltijdservicecenter nemen de bestelling op. Tijdens het bestellen krijgt de patiënt een persoonlijk advies, bijvoorbeeld over de voedingswaarde en het dieet, zodat hij/zij lekkere en verantwoorde keuzes kan maken. De bestelling wordt direct bereid en binnen 45 minuten bij de patiënt bezorgd.

Familie mag mee-eten
Familie of bezoek kan ook gebruikmaken van de maaltijdvoorziening van het ziekenhuis. Tegen betaling kan één familielid of bezoeker mee-eten. Hiervoor zijn maaltijdbonnen te koop bij de hoofdreceptie in de centrale hal.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Foto: Ziekenhuis Gelderse Vallei