De gezondheidszorg is het onderwerp van de dag tijdens de coronacrisis. Vanaf 1 juni gaat het OV vaker rijden en moeten we met zijn allen een mondkapje op terwijl er nog steeds zorginstellingen zijn, bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, die mondkapjes tekort komen. Ook is aanvullende zorg voor ouderen en kwetsbare bevolkingsgroepen erg belangrijk. Gelukkig zijn er in dit digitale tijdperk veel creatieve en effectieve initiatieven om met behulp van technologieën zoals de cloud mensen te voorzien van mondkapjes en passende zorg.
Een van die initiatieven komt van twee Amsterdamse broers. Met technische hulp van Amazon Web Services (AWS) lanceerden zij het non-profit platform PPENeeded.com. Dit platform maakt het voor burgers makkelijker om mondkapjes te geven en aan te vragen voor zorgverleners en personen die deze dringend nodig hebben. Het biedt particulieren, zoals schilders of tandartsen, de mogelijkheid om een deel van hun voorraad te doneren. Inmiddels hebben ze al meer dan 50.000 mondkapjes kunnen verzamelen, niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen en de VS.
Technologie zorgt ook voor verbinding, met name voor ouderen en kwetsbare bevolkingsgroepen. Voor een groot aantal afgezonderde mensen is het ophalen van medicijnen uit de apotheek onmogelijk geworden zonder de hulp van vrijwilligers. Daarom is een platform als Nextdoor nu nog belangrijker. Het aantal gebruikers van de burenapp is in maart wereldwijd met 80% gestegen. Daarnaast geeft ‘Steffie’ van Steffie.nl op een simpele manier uitleg over complexe onderwerpen aan bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking. Bij de lancering waren er gelijk honderdduizenden bezoekers. Met behulp van Amazon-infrastructuur konden ze snel opschalen zodat de site bereikbaar bleef. Steffie brengt nu nieuwe modules online om deze mensen een hart onder de riem te steken.
Sinds 12 januari, de dag waarop de sequencing van Covid-19 werd gepubliceerd, is het een race tegen de klok. Wetenschappelijke onderzoekslaboratoria moeten internationaal samenwerking voor de succesvolle ontwikkeling van een vaccin. Realtime toegang tot wereldwijde epidemiologische gegevens is hierin onmisbaar. Elk jaar worden wereldwijd 2.000 exabytes aan gezondheidsgegevens gegenereerd. Deze gegevens worden gebruikt om de gevolgen van het ingevoerde beleid te meten en het onderzoek te versnellen. Technologie is een enorme aanwinst voor de verwerking van deze gegevens. In de cloud worden Data Lakes gecreëerd om alle gegevens samen te voegen. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen ze vervolgens worden gebruikt om simulaties en experimenten uit te voeren die het aantal klinische onderzoeken en de duur hiervan verminderen. De belangrijkste technologische spelers hebben zich verenigd en voorzien wetenschappers van zeer hoogwaardige computerhulpmiddelen (High Performance Computing of HPC) die gemakkelijk toegankelijk zijn in de cloud. De implementatie van deze gezamenlijke intelligentie, ondersteund door technische middelen, stelt hen in staat om te hopen op de komst van een vaccin in de nabije toekomst.