Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil nooit meer een ziekenhuis zo ‘plompverloren’ failliet zien gaan als het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar. “Ik wil dat nooit meer zo meemaken”, aldus de minister die benadrukte dat er in een dergelijke situatie ‘vooraf meer duidelijkheid over moet zijn bij patiënten en omwonenden. “Als overheid moet je hier op toezien”, maakte Bruins dinsdag duidelijk tijdens de opening van het congres Zorgtransformatie in de Jaarbeurs in Utrecht.

De minister kwam er vorig jaar voor onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van hem weten waarom er niet eerder aan de bel is getrokken en waarom patiënten van de ziekenhuizen zo lang in onzekerheid verkeerden.

Digitale gegevens

De minister opende het congres dinsdag. Hij sprak onder andere over het initiatief om zorginstellingen stapsgewijs te verplichten om op een eenduidige manier digitale gegevens met elkaar uit te wisselen. Zo kunnen zorgverleners sneller over medische gegevens van patiënten beschikken en kunnen patiënten hun eigen gegevens veilig digitaal inzien en beheren. “We willen zorgverleners hiertoe verplichten en zo de zorg dichterbij brengen”, aldus Bruins die eerder benadrukte dat fouten hierdoor kunnen worden voorkomen en er zo meer tijd komt voor de patiënt.

Minister Bruins riep in zijn toespraak ook op tot een meer transparante farmaceutische industrie. “Laat ze maar bewijzen waar de prijs van een medicijn op gebaseerd is”, zo nam de VVD-minister van Medische Zorg stelling. “Ik zal de farmaceutische industrie blijven aanspreken op het feit dat we betaalbare medicijnen nodig hebben”, aldus Bruins die hiermee reageerde op een vraag hoe zorgprofessionals goede en betaalbare zorg kunnen blijven leveren als sommige medicijnen steeds duurder worden.

Naast het Congres Zorgtransformatie openden dinsdagochtend ook Zorgtotaal en Zorg & ICT hun deuren. De vakbeurzen voor zorgprofessionals zijn nog tot en met donderdag 14 maart te bezoeken. Tevens in de Jaarbeurs in Utrecht.