Erasmus MC - foto van een kunstmatige hartklep
Hartklep-implantaat

Op 25 augustus promoveerde Damla Keskin aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar toepassing van nanogel-coatings. Haar conclusie: die coatings zijn een goede manier om implantaten te beschermen tegen infecties.

Biomedische implantaten en apparaten kunnen de kwaliteit van het leven van de patiënt aanzienlijk verbeteren, omdat ze de functie van delen van het lichaam herstellen of verbeteren. Heup- en borstimplantaten, stemprothesen, kunstmatige hartkleppen en stents, urinekatheters, vaattransplantaten en tandheelkundige implantaten zijn slechts enkele voorbeelden, en het gebruik van deze biomedische implantaten en apparaten groeit snel. Het risico op een infectie die kan uitmonden in een compleet falen van het biomateriaal blijft een reëel scenario.

Biofilm-vorming

Het gebruik van alternatieve en effectieve manieren zijn dringend nodig om biofilm-gerelateerde infecties te voorkomen en te beheersen.
In deze context biedt het gebruik van nanogel-coatings als oppervlaktecoating een veelbelovende oplossing. Dankzij hun hydrogelachtige structuur en bacterieafstotend vermogen, kunnen ze de initiële aanhechting van bacteriën aan het oppervlak remmen. Daarmee voorkomen ze biofilmvorming.

Proefschrift

In haar proefschrift beschrijft Keskin het synthese- en modificatiemechanisme van verschillende nanogelen; verdere productie, optimalisatie en karakterisering van model-oppervlaktecoatings. Tot slot beschrijft zij het implementeren van de antimicrobiële eigenschappen van deze nanogelcoatings.

Ze toonde aan dat nanogelcoatings met succes meer dan 98% reductie leverden op in de initiële bacteriële hechting. Ze kunnen dus worden beschouwd als aangroeiwerende coatings voor toekomstige toepassingen. Bovendien zorgde de verdere chemische modificatie van de nanogelen voor uitstekende bacteriedodende eigenschappen. Daarom vertoonde het, wanneer het werd aangebracht als een coating, een dodende werkzaamheid tot 99,99% van de hechtende bacteriën op het oppervlak in vergelijking met niet-gemodificeerde nanogelcoatings, terwijl het nog steeds een aangroeiwerende activiteit bezat.