Boven – Header
Boven – Header

Nieuwe methode helpt zorgverleners in efficiënte keuze van incontinentiematerialen

Hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, moederbedrijf van TENA, ontwikkelde een methode waarmee zorgverleners een gedegen keuze kunnen maken voor het juiste incontinentiemateriaal. De zogenaamde ‘Usability methode’ is gebaseerd op vier factoren: pasvorm, de tijd die het kost om te verwisselen, fysieke belasting en financiële efficiëntie. Een dergelijke methode was tot nu toe nog niet voorhanden, waardoor vaak gekozen werd voor het goedkoopste, en daarmee niet altijd het meest passende, product. De juiste keuze voor een product leidt uiteindelijk tot tijdsbesparing, minder fysieke belasting en kostenefficiëntie.

Incontinentie is een aandoening waar ruim 8 procent van de wereldbevolking mee te maken krijgt. Het kan  niet simpelweg verholpen worden door het aanpassen van de levensstijl of therapieën. Om hiervoor de beste zorg te verlenen is het van groot belang dat enerzijds de incontinentiezorg wordt afgestemd op de gebruikers. Anderzijds moeten zorgverleners handvatten krijgen om de meest geschikte incontinentieproducten te selecteren voor verschillende zorgsituaties.
“Er bestaat momenteel geen universele tool die zorgverleners -zowel in thuiszorg als in zorginstellingen- helpt om producten af te stemmen op de behoefte van patiënten. De resultaten uit deze studie zijn een stap in de richting van universele criteria voor het selecteren van de juiste incontinentieproducten”, aldus Karen van Wijk, brand manager bij Essity.
De keuze voor het juiste product heeft volgens het onderzoek, dat gebaseerd is op een gemiddelde zorginstelling (3 verschoningen per dag op 50 bewoners), veel invloed op tijdsefficiëntie. Zo kunnen zorgverleners op jaarbasis tot wel 13 weken tijd besparen door patiënten een verband met heupband of een incontinentiebroekje te laten dragen.
Niet alleen is het aantrekken van deze producten tijdbesparend, ze verminderen ook de lichamelijke belasting voor de zorgverleners omdat zij minder rugbuigingen hoeven te maken. Jaarlijks heeft immers tot wel 77 procent van de zorgverleners last van pijn in de onderrug; een veelvoorkomende oorzaak van verzuim en vervroegd pensioen. Maatregelen voor de verbetering van de werkomstandigheden kunnen zorgen voor grotere tevredenheid in de sector, waardoor ziekteverzuim afneemt en kosten voor invalkrachten kunnen worden bespaard.
Bron:Essity

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...