De afdeling Nucleaire geneeskunde van het Elkerliek ziekenhuis heeft op 1 juni een SPECT-CT in gebruik genomen.

Nucleair geneeskundige Nanda Louwers: “Een SPECT-CT is een combinatie van een gamma-camera en een CT-scan. Wanneer we bij bepaalde nucleaire onderzoeken afwijkingen zien met de behulp van de gamma-camera, kan het nuttig zijn aanvullend een CT-scan maken. Deze CT-scan heeft een lage stralingsbelasting voor de patiënt (low-dose CT). Hiermee kunnen we de afwijking nog beter lokaliseren en karakteriseren. Het is een grote kwaliteitsverbetering.”

De nucleair geneeskundige bepaalt na het maken van de nucleaire beelden of deze CT-scan wordt toegevoegd aan het onderzoek. Dit is onder andere afhankelijk van het type onderzoek, de vraagstelling en de gamma-camera bevindingen.

Nanda Louwers: “Een ander groot voordeel is dat de nieuwe SPECT-CT als volwaardige CT-scanner kan worden ingezet als back-up van de CT-scanner. Mocht de CT-scanner van de afdeling Radiologie in onderhoud zijn, dan kunnen spoed patiënten toch in het Elkerliek terecht.”

Bij het specialisme Nucleaire geneeskunde worden radioactieve stoffen gebruikt om de functie van organen en het skelet te analyseren. Meestal wordt een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof ingespoten. Het bloed transporteert deze stof naar de te onderzoeken organen of botten. De medewerkers op de afdeling Nucleaire geneeskunde zijn opgeleid om met radioactieve materialen te werken en ook de afdeling is erop toegerust. De meeste stoffen verblijven maar kort in het lichaam en de mogelijke stralingseffecten zijn minimaal en vergelijkbaar met die van röntgenonderzoek.