Onderzoekers van Rutgers University hebben een geautomatiseerd bloedafname- en testapparaat ontwikkeld dat snelle resultaten oplevert waardoor de workflow in ziekenhuizen en andere gezondheid gerelateerde instellingen mogelijk wordt verbeterd, zodat zorgverleners meer tijd kunnen besteden aan de behandeling van patiënten. Een studie die het volledig geautomatiseerde apparaat beschrijft, wordt online gepubliceerd in het tijdschrift “Technology”.”

Dit apparaat vertegenwoordigt de heilige graal in de bloedtesttechnologie”, zegt Martin L. Yarmush, senior auteur van de studie en Paul & Mary Monroe  leerstoel en hoogleraar aan de afdeling biomedische technologie aan de Rutgers University-New Brunswick. “Door de integratie van geminiaturiseerde robotica en microfluïdische (lab-on-a-chip) systemen, combineert deze technologie de breedte en nauwkeurigheid van traditionele bloedafname- en laboratoriumtests met de snelheid en het gemak van point-of-care testen.”

Diagnostisch bloedonderzoek is de meest uitgevoerde klinische procedure ter wereld en het beïnvloedt de meeste medische beslissingen die in ziekenhuizen en laboratoria worden genomen. Maar het slagingspercentage van het handmatig afnemen van bloedmonsters hangt af van de bekwaamheid van de clinicus en de fysiologie van de patiënt. Bijna alle testresultaten zijn afkomstig van gecentraliseerde laboratoria die grote aantallen monsters verwerken en arbeidsintensieve analysetechnieken gebruiken.

Daarom heeft een biomedisch onderzoeksteam van Rutgers een apparaat gemaakt dat een beeldgeleide robot bevat voor het afnemen van bloed uit aders, een module voor het afhandelen van monsters en een op bloedcentrifuges gebaseerde bloedanalysator. Hun apparaat biedt zeer nauwkeurige resultaten van een test met witte bloedcellen, met behulp van een bloedachtige vloeistof verrijkt met fluorescerende microkralen. Bij het testen werden kunstmatige armen gebruikt met plastic buizen die als bloedvaten dienden. Het apparaat kan snelle testresultaten opleveren aan het bed of in ambulances, spoedeisende hulp, klinieken en artsenpraktijken.

“Bij het ontwerpen van het systeem lag onze focus op het creëren van een modulair en uitbreidbaar apparaat,” zei Max Balter, die de studie leidde en een doctoraat behaalde in de biomedische technologie van Rutgers. “Met onze relatief eenvoudige chipontwerp- en analysetechnieken kan het apparaat in de toekomst worden uitgebreid met een breder panel van tests.”

Bron: Rutgers University New Jersey