Het operatiecentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is met diverse  innovaties klaar voor de toekomst.
In de zomerperiode heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis vier operatiekamers uitgerust met Olympus 3D-apparatuur. Onlangs schafte het Jeroen Bosch Ziekenhuis ook al de nieuwste versie van de Da Vinci operatierobot aan: de Da Vinci Xi. De aanschaf van deze aller-modernste apparatuur voor kijkoperaties past bij het streven van het Jeroen Bosch Ziekenhuis voorop te willen lopen op het gebied van minimaal invasieve ingrepen.
Sander Romijn, longchirurg: “Door de technische verbeteringen in de nieuwe endoscopische apparatuur kunnen wij het te opereren gebied beter beoordelen, hierdoor is het veiliger voor de patiënt. Daarnaast is het voor het hele team een enorme stimulans deel uit te mogen maken van de allernieuwste ontwikkelingen binnen de endoscopische chirurgie.”
Welke voordelen heeft het werken met de 3D schermen? Bas Kraneveld, medisch technoloog bij het JBZ: “Door het 3D-zicht kan nog nauwkeuriger gewerkt worden, omdat nu ook diepte zichtbaar is. Hierdoor worden de voordelen van een open ingreep (superieur zicht) en een minimaal invasieve ingreep (sneller herstel) gecombineerd. Het beeld is bovendien in ‘Full HD’; door de hoge resolutie worden alle details haarscherp weergegeven.” Sander Romijn vult aan: ”Het voordeel van het gebruik van 3D-beelden in het algemeen is dat er een betere visuele feedback is op de bewegingen van je instrumenten. Door het verbeterde zicht kunnen we ingrepen vaker via de kijkoperatie vervolgen, waar we met de 2D apparatuur eerder kiezen voor een overgang naar een traditionele open operatie.”
Het gebruik van de operatierobot heeft belangrijke voordelen voor de patiënt: minder pijn, minder bloedverlies en een sneller herstel. De robot vertaalt de bewegingen van de operateur die aan het werkeiland zit, naar de operatieinstrumenten in de patiënt. Het operatiegebied wordt tien keer vergroot weergegeven op het 3-dimensionale beeldscherm van de operateur.
Toekomstzeker
Hoe blijft het Jeroen Bosch Ziekenhuis voorop lopen op het gebied van minimaal invasieve ingrepen? Bas Kraneveld vervolgt: “Er zijn vier operatiekamers met elk twee 3D schermen ten behoeve van 3D endoscopie, daarnaast hebben we nog een operatiekamer geoptimaliseerd voor gebruik met de robot. Op dit moment zijn de robot en 3D endoscopie ‘state-of-art’ en hebben we het nieuwste van het nieuwste. Technologie is echter nooit toekomstzeker: door nieuwe ontwikkelingen verouderd apparatuur razendsnel. Met de leverancier Olympus is daarom een overeenkomst afgesloten, waarbij de technologie van de 3D operatiekamers up-to-date gehouden wordt. Op het moment dat er een nieuwe technologie beschikbaar komt, krijgen wij die als een van de eersten in Nederland. Zo blijven we als JBZ voorop lopen met endoscopische technieken.
Als eerste ziekenhuis volledig over op 3D
Maarten Triebels, Business Unit Manager van Olympus over de serviceovereenkomst: ”Het JBZ laat, als eerste ziekenhuis in Nederland, duidelijk zien waar zijn ambities liggen. We zijn bijzonder vereerd dat we met zo’n ‘center of excellence’ zo goed en intensief mogen samen werken. Met de recent afgesloten unieke zevenjarige samenwerking met betrekking tot 3D apparatuur, het electro-chirurgische platform Thunderbeat, service, onderzoek en opleiding, garandeert het JBZ zich bovendien van de laatste state-of- the- art apparatuur, nu en in de toekomst.”
Investeren in innovatie
Peter Langenbach, Raad van Bestuur, onderstreept het belang van de nieuwe investeringen: “Het Jeroen Bosch Ziekenhuis investeert in innovatieve behandelingen en technieken die de zorg voor patiënten – en de opleidingsmogelijkheden voor medisch specialisten in opleiding – verbetert. Wij hebben veel ervaring in de vroege adoptie van innovatieve behandelingen, zoals robotchirurgie en 3D-laparoscopie. We lopen hierin nu voorop en ten behoeve van onze patiënten willen we ook voorop blijven lopen. Voor ons is de aanschaf van de nieuwe robot een logische volgende stap.”
Jeroen Bosch Ziekenhuis
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis richten we ons op het bieden van voortreffelijke zorg. Zorg die veilig en gastvrij is en waarin een open dialoog mogelijk is tussen zorgverlener en patiënt. Zorg die gegeven wordt in een stimulerende omgeving, waarin wij continu streven naar verbetering en kennisoverdracht. Bijvoorbeeld door onderzoek, samenwerking met andere zorgpartners en bedrijven en door het opleiden van jonge medische en andere professionals. Zorg waarbij gewerkt wordt vanuit één kerngedachte: Aandacht maakt ’t beter.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit ’s-Hertogenbosch is een groot STZ-ziekenhuis met ruim 760 bedden en ruim 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het JBZ georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg.