Wachttijden op Zorgkaart - foto wachtende vrouw voor ziekenhuis
Foto: Patiëntenfederatie Nederland

ZorgkaartNederland vermeldt vanaf heden óók de wachttijden van alle ziekenhuizen in Nederland. Eerder waren ziekenhuizen al verplicht deze informatie op de eigen website te melden. Sinds medio augustus zetten Patiëntenfederatie Nederland en de NZa deze informatie bij elkaar, zodat patiënten op één pagina alle wachttijden kunnen vergelijken.

Een duidelijk wachttijdenoverzicht kan patiënten helpen om makkelijker hun weg te vinden naar ziekenhuiszorg die het beste bij hen past. De NZa vraagt deze informatie op bij ziekenhuizen en klinieken, waarbij ze drie soorten wachttijden onderscheidt:

  1. De wachttijd tot een geplande afspraak op de polikliniek.
  2. De wachttijd tot het geplande onderzoek (zoals een MRI).
  3. De wachttijd tot een geplande behandeling (zoals een operatie).
Per zorgaanbieder
De drie soorten wachttijden staan ook op de pagina’s van de zorgaanbieders onder het tabblad ‘wachttijden’. Ook staat het hier getoond, wanneer er ergens anders een kortere wachttijd is.
Beter kunnen kiezen

De wachttijd is één van de parameters waarop patiënten hun keuze voor een ziekenhuis kunnen baseren. Eerder bood ZorgkaartNederland.nl – zorgkeuzewebsite van Patiëntenfederatie Nederland – al allerlei andere keuze-informatie, zoals ervaringen van andere patiënten, specialismen van artsen en informatie over bereikbaarheid van de ziekenhuizen. Het aantal dagen dat een patiënt moet wachten voordat een onderzoek, behandeling of andere afspraak plaatsvindt, is daar nu aan toegevoegd.

Elke twee weken

Toezichthouder de NZa is verantwoordelijk voor de publicatie van wachttijden. Deze informatie wordt inmiddels niet meer maandelijks maar elke twee weken vernieuwd. Ook zijn behandelingen beter inzichtelijk gemaakt en is de lijst van verrichtingen gewijzigd.

Inhaalzorg

Met het oog op de inhaalzorg door corona, waar veel ziekenhuizen dit najaar mee starten, is een actueel overzicht van wachttijden extra relevant voor patiënten. Zo zien zij op ZorgkaartNederland waar zij het snelst geholpen kunnen worden.

Overzicht wachttijden

Klik hier voor de pagina met wachttijden, of bekijk alle ziekenhuizen op ZorgkaartNederland en de waarderingen die patiënten hebben gegeven.