Dankzij intensieve samenwerking tussen Curium (voorheen de nucleaire tak van Mallinckrodt Pharmaceuticals) en NRG in Petten is een complex project tot een goed einde gebracht: de ontwikkeling en installatie van een productieproces voor de medische isotoop xenon-133. Deze isotoop is vooral waardevol bij het bestuderen van de longfunctie en het tijdig opsporen van longembolieën. Daarnaast wordt het product soms gebruikt voor het meten van de doorbloeding van de hersenen.

De nieuwe medische isotoop kan verkregen worden tijdens het reeds bestaande molybdeenproductie­proces in Petten, dat sinds kort volledig is gebaseerd op laag verrijkt uranium. Het molybdeen­productie­proces van Curium vindt plaats in een laboratorium van NRG, onder de kernenergiewetvergunning van NRG, en daarmee was de samenwerking vanaf het begin een feit. “Na significante R&D-inspanningen bleek het mogelijk om op een veilige manier radioactief xenongas af te vangen en te zuiveren vanuit ons molybdeenproces”, aldus Frank de Lange, directeur van Curium in Petten. “Om dit nieuwe product te kunnen leveren, is de bestaande molybdeenproductie­faciliteit van NRG aangepast en heeft NRG gezorgd voor een wijziging van de vergunning.”

“Het is een waardevolle uitbreiding van de diversiteit aan medische isotopen die hier in Petten geproduceerd worden”, zegt Philippe Brouwers, business director bij NRG. “Dit is een goed voorbeeld van hoe Petten anticipeert op de vraag naar verschillende isotopen.”

Curium in Petten verzendt het product naar haar zusterbedrijf Curium in de VS, waar de zuivere bulk wordt omgezet naar het eindproduct. De ziekenhuizen in de VS konden vanaf 10 mei jl. over het product beschikken.

“We zijn blij dat onze klanten nu de keus hebben om xenon-133-gas (uit laag verrijkt uranium) te gebruiken bij het stellen van de zo belangrijke diagnoses”, zegt de CEO van Curium North America, Dan Brague. “Hieruit blijkt dat Curium als wereldspeler in de nucleaire geneeskunde wil blijven investeren in het productenpakket en een betrouwbare lange-termijnbeschikbaarheid nastreeft van medische isotopen, waaronder xenon-133.”

Bron: NRG