De nieuwe NICU van het Radboud UMC. Foto: Radboud UMC

Op woensdag 18 mei verhuisde de intensive care unit voor pasgeboren baby’s in couveuse van Radboudumc naar een spiksplinternieuwe afdeling. Op deze nieuwe Neonatale Intensive Care Unit (NICU) heeft elke patiënt een eigen kamer. Dat betekent: meer privacy en minder prikkels. Medewerkers krijgen zo een rustiger werkomgeving en de medische risico’s zijn lager. Slimme technologie is nadrukkelijk geïntegreerd in de nieuwe afdeling.

Om verpleegkundigen te allen tijde van de informatie over de patiënt te voorzien, wordt in de nieuwe kamers gebruik gemaakt van slimme technologieën die inzicht geven in de situatie van de patiënt. Speciale zorgtelefoons staan in verbinding met de bewakingsapparatuur die aangesloten is op de monitor van een patiënt. Bij een alarmsignaal wordt de verpleegkundige meteen gealarmeerd. Ook zijn via schermen buiten de kamers direct de curves van de bewakingsmonitoren te zien. En elke kamer heeft bij de ingang een digitaal deurbordje met onder meer informatie over de patiënt. Via een babywatch camera kunnen ouders hun kindje ook op afstand volgen. Voor zorgverleners is er nu meer rust en concentratie voor de verzorging.

Meer privacy en minder prikkels

Op de oude NICU lagen baby’s in couveuses in één ruimte bij elkaar. Ouders die bij hun kind wilden zijn, maakten ook gebruik van deze ruimte. Een eigen kamer is voor iedereen een wereld van verschil: Minder prikkels, minder geluid, minder kans op infecties en voor ouders en kind veel meer privacy. Dit komt de ontwikkeling van kind en gezin ten goede. Alle kamers hebben daglicht en worden van de gang gescheiden door grote ramen. De ramen kunnen met één druk op de knop ‘geblindeerd’ worden, zodat inkijk niet meer mogelijk is. Dit garandeert optimale privacy, bijvoorbeeld bij het geven van borstvoeding, terwijl de kamer licht blijft.

Compacte en toekomstbestendige zorgcampus

Het Radboudumc is bezig met de uitvoering van de bouwplannen, met als doel een compacte campus die de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en het ziekenhuis bevordert, de efficiëntie verbetert en toekomstige aanpassingen mogelijk maakt. Er wordt gebruik gemaakt van slimme technologieën; de inrichting van alle nieuwe gebouwen en verbouwde delen volgt specifieke ontwerprichtlijnen die zorgen voor een prettige leef- en werkomgeving. Dit draagt bij tot het welbevinden en de gezondheid van alle gebruikers. Het plan wordt in fasen gerealiseerd.