Rijnstate gaat het aantal robotgeassisteerde operaties flink uitbreiden en heeft daarvoor een tweede robotsysteem aangeschaft.

Recent werd de zogenaamde ‘Da Vinci Xi’ in Arnhem afgeleverd. Dit nieuwste model operatierobot en tevens de tweede operatierobot in Rijnstate zal met name ingezet gaan worden bij complexe chirurgische, urologische en gynaecologische ingrepen in de buik of borstholte. Een robotgeassisteerde operatie is minder belastend voor de patiënt met als resultaat een sneller herstel.

Een operatierobot helpt de operateur en het operatieteam om nog beter te kunnen opereren. De robot vertaalt de bewegingen van de operateur met extreme precisie. De nieuwe Da Vinci Xi heeft een nog scherper driedimensionaal beeld met hoge resolutie en uitvergrote weergave. De armen van de nieuwe robot zijn smal en reiken zeer wijd waardoor de operateur hoeken kan bereiken waar hij bij een normale operatie minder makkelijk bij kan komen. De ervaring bij urologische ingrepen is dat deze manier van opereren zorgt voor minder complicaties en minder ernstige complicaties, minder bloedverlies, minder opnamedagen en minder heropnames.

Expertisecentrum robotchirurgie
De aanschaf van het tweede robotsysteem past bij de ambitie van Rijnstate om hét expertisecentrum te zijn op het gebied van robotchirurgie. Sinds 2010 wordt er in Rijnstate geopereerd met behulp van een operatierobot. Daarnaast is Urologie Rijnstate Europees opleidingscentrum voor robotchirurgie.

Rijnstate voerde het afgelopen jaar zo’n 350 ingrepen uit met robotchirurgie. Onder andere voor de behandeling van prostaat-, nier- en blaaskanker, maar ook voor de operaties aan de baarmoeder en bij complexe bariatrische chirurgie (maagverkleinende operaties). Inspelend op de geïndiceerde zorgvraag van patiënten bij Rijnstate zal het aantal operaties ruim verdubbelen naar circa 800 per jaar.

Begin 2017 van start
Recent werd het Da Vinci robotsysteem Xi afgeleverd in Rijnstate Arnhem. In de komende maanden wordt het systeem geïnstalleerd en getest in het operatiecentrum. Ook volgt er een uitgebreide training van alle operateurs en operatieteams. De verwachting is dat begin 2017 de eerste patiënten met de nieuwe operatierobot geopereerd kunnen worden.

De Da Vinci Xi staat in nog maar een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland. Het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam en Rijnstate zijn de enige twee ziekenhuizen in Nederland met twee operatierobots.

Bron: Rijnstate