Gezond ouder worden, kan dat? Dat was 25 jaar geleden de vraag, waarmee epidemiologen van het Erasmus MC het  ‘Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek’ startten.
Dankzij de medewerking van meer dan 15.000 inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord viert het bevolkingsonderzoek feest. Door de unieke omvang, de duur van het onderzoek en de vele wetenschappelijke resultaten die eruit naar voren komen, draagt het onderzoek bij aan een gezondere bevolking wereldwijd. Het Erasmus MC viert deze mijlpaal met de deelnemers van het onderzoek tijdens een feestelijk congres op zaterdag 31 oktober in het World Trade Center (WTC) in Rotterdam.

Internationaal staat ERGO bekend als ‘The Rotterdam Study’ en worden de resultaten eruit nauwlettend gevolgd. Sinds 1990 promoveerden ruim 175 wetenschappers op de resultaten uit de studie en schreven onderzoekers meer dan 1250 wetenschappelijke publicaties in toonaangevende internationale tijdschriften. Professor Bert Hofman, de grondlegger van het ERGO-onderzoek: “In 25 jaar tijd hebben 15.000 bewoners van de Rotterdamse wijk Ommoord hun bijdrage geleverd aan de medische wetenschap. Doordat zij hun gezondheid één keer in de vier jaar laten meten, kunnen wij onderzoek doen naar gezondheidsproblemen die op oudere leeftijd veel voorkomen. Hierdoor weten we steeds meer over het ontstaan en beloop van ziektes als hart- en vaatziekten, hersenziekten en oogziekten. ERGO en de deelnemers leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de wereldbevolking. Ik ben de deelnemers en onderzoekers van ons onderzoek hier ongelofelijk dankbaar voor.”
In de afgelopen eeuw had het onderzoek verschillende hoogtepunten. Hofman: “In 1990 opende Prinses Juliana het ERGO-onderzoekscentrum in Ommoord. Zij gaf hiermee aan hoe belangrijk dit onderzoek is. Het werd in die tijd duidelijk dat er steeds meer oudere mensen kwamen en dat ouderdom gepaard gaat met het optreden van ernstige ziektes en dat er onvoldoende kennis was over de oorzaken van die ziektes. Ook wisten we niet hoe vaak die ziektes nu werkelijk voorkwamen en wat voor gevolgen die hadden voor de kwaliteit van leven. Nu blijkt dat de gemiddelde leeftijd nog steeds toeneemt en dat we langer gezond zijn, voordat ouderdomsziekten vat op ons krijgen.” In 2005 werd de MRI-ruimte in gebruik genomen in het Gezondheidscentrum van Ommoord. De introductie van de MRI-scanner specifiek voor een bevolkingsonderzoek op locatie was een wereldwijde primeur. “Inmiddels zijn er duizenden scans gemaakt en weten wij bijvoorbeeld dat dementie al jaren voordat patiënten last krijgen van de ziekte voor veranderingen zorgt in de hersenen. Dit is dan ook de reden dat wij het onderzoek komend jaar willen uitbreiden met 5.000 nieuwe en vooral jongere deelnemers. Dat doen we omdat we denken dat bepaalde ziekten die zich pas op oudere leeftijd openbaren dan al voortekenen vertonen. Bewoners van de wijk Ommoord van veertig jaar en ouder krijgen een uitnodiging.”
Tijdens het congres vertellen onderzoekers van de studie wat er allemaal bereikt is binnen ERGO. Wat zijn de belangrijkste resultaten? Wat hebben de deelnemers eraan? En wat kunnen we ermee voor toekomstige generaties? De laatste ontwikkelingen op het gebied van beroertes, dementie en de ouderdomsoogziekte maculadegeneratie passeren de revue. Ook wordt het jubileummagazine gepresenteerd, waarin elk onderzoeksgebied binnen ERGO aan bod komt en onderzoekers én deelnemers hun ervaringen delen. Dagvoorzitter is Yvonne Nesselaar, bekend van het gezondheidsprogramma VitamineR op Radio Rijnmond.

Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende Universitair Medisch Centrum van Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap continu aan een verbetering en versterking van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen dit over aan toekomstige professionals en passen dit toe in de zorg voor patiënten. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl.