Sirius Medical ontvangt goedkeuring FDA voor Pintuition
De Sirius Pintuition Seed en de inbrengnaald.

Sirius Medical, een bedrijf in medische hulpmiddelen dat innovatieve chirurgische technologie ontwikkelt, ontving eind maart goedkeuring van de FDA voor het Sirius Pintuition-systeem dat chirurgen ondersteunt bij de behandeling van borstkankerpatiënten. Het betreft een niet-radioactieve, draadloze, nauwkeurige techniek om niet-voelbare borsttumoren te lokaliseren. Naast de CE-markering maakt deze goedkeuring de weg vrij voor Sirius om het Pintuition-systeem in de VS te lanceren.

“We zijn erg blij dat we deze toestemming hebben gekregen en dat we de mogelijkheid hebben om Amerikaanse artsen en patiënten te ondersteunen met onze producten”, zegt Hubert Martens, CEO en medeoprichter van Sirius. “Met Sirius Pintuition kunnen chirurgen de tumor vrijer benaderen, wat het best mogelijke resultaat voor patiënten oplevert.” Momenteel bereidt Sirius Medical de lancering van Sirius Pintuition in de VS voor, met onder meer online demonstraties aan geïnteresseerde klinische teams.

Magnetisch ‘zaadje’
Pintuition biedt chirurgisch oncologen een zeer nauwkeurige, gebruiksvriendelijke en betaalbare oplossing die bijdraagt ​​aan een verbeterde ziekenhuisworkflow. Een radioloog brengt, enkele dagen of weken voor de operatie, met echoscopie of röntgen het gebied van de tumor precies in beeld. Met een naald spuit hij dan een klein magnetisch ‘zaadje’, zo groot als een rijstkorrel, in het kankergezwel om zo het ​​doelwit in het borstweefsel te markeren.

Realtime feedback
Tijdens de operatie geeft de Pintuition Detector zeer nauwkeurige, realtime feedback met visuele en geluidssignalen, zodat de chirurg weet waar hij/zij moet snijden. De sonde is herbruikbaar en compatibel met metalen instrumenten die vaak worden gebruikt tijdens operaties. Het gebruik van Pintuition is intuïtief, het systeem detecteert het zaadje tot op de millimeter nauwkeurig en is inmiddels in heel Europa verkrijgbaar.