Het UMC Utrecht maakt deze week voor het eerst gebruik van Mofixx, een in eigen beheer bedacht chirurgisch instrument. Het is een instrument dat bij een kijkoperatie de camera fixeert en op deze manier artsen een stabieler beeld geeft tijdens de operatie. Uroloog Arto Boeken Kruger zal bij een nieroperatie voor het eerst een kijkoperatie uitvoeren met  Mofixx.

Bij een kijkoperatie wordt via kleine buisjes de camera en instrumenten in de patiënt gebracht. De chirurg is hierbij afhankelijk van het beeld dat de camera opneemt. Een stabiel beeld is het hierbij van groot belang. Het met de hand vasthouden van een camera tijdens een operatie is een statische taak en kan tot een slechte ergonomische houding van de assisterende artsen leiden en is een zware belasting voor het lichaam.

Mofixx biedt een slimme en innovatieve oplossing: een uiterst compacte camerahouder die eenvoudig aan de operatietafel wordt gemonteerd. Met één druk op de knop kan de chirurg zelf de houder ontkoppelen en de camera in de door hem gewenste stand zetten. Hiermee wordt de assistent vrijgemaakt voor andere taken en voorkomt dit een onnatuurlijk en onprettige werkhouding. Daarnaast heeft de chirurg meer bewegingsvrijheid omdat de assisterende arts niet meer in de weg staat.

Pontes Medical begeleidde deze ontwikkeling in een samenwerking tussen het UMC Utrecht en Indes. Joris Jaspers, hoofd Innovatie, Medische Technologie van het UMC Utrecht bedacht samen met collega ontwerper Jesse Bosma de Mofixx. “Het viel mij op dat veel assistenten en chirurgen onder slechte omstandigheden moesten opereren. Bij kijkoperaties moeten assistenten vaak op onmogelijke wijze uren lang in een slecht houding instrumenten vasthouden zodat de chirurg zijn werk kan doen. Ik vond dat dit beter kon.”

Bron: UMC Utrecht