De VU Amsterdam benoemt per 1 januari drie excellente jonge wetenschappers tot hoogleraar in het University Research Chair programma, twee van hen zijn werkzaam bij VUmc.

Met dit programma erkent de VU uitmuntende wetenschappers als aankomend leiders in hun vakgebied. Zij zijn geselecteerd vanwege hun excellentie en potentie voor de toekomst. De twee VUmc hoogleraren zijn Coen Ottenheijm en Danielle Posthuma. Zij worden voor vijf jaar benoemd als URC-hoogleraar, met de intentie om hen daarna een vaste aanstelling als hoogleraar aan te bieden.
Coen_Ottenheijm_web_tcm9-611
Coen Otttenheijm (1976) wordt benoemd tot hoogleraar Pathofysiologie van erfelijke en verworven spierziekten bij VU medisch centrum. Ottenheijm past basale onderzoeksmethoden toe op klinische vraagstellingen, die zo leiden tot nieuwe therapieën voor patiënten met ernstige (erfelijke) spierzwakte. Met een Rubiconbeurs heeft hij zijn expertise uitgebreid tijdens een postdoc in Tucson (USA), sinds 2008 heeft hij binnen VUmc zeer succesvolle, internationaal zichtbare, translationele onderzoekslijnen opgezet. In 2014 heeft hij een E-Rare (Horizon 2020) verkregen die de Europese samenwerking op zijn gebied verder zal versterken. Ottenheijm is een ‘bruggenbouwer’ tussen kliniek en prekliniek. Hij heeft unieke expertise in analyses van spierfunctie en-structuur in patiëntbiopten.
Danielle_Posthuma_web_tcm9-1
Danielle Posthuma  (1972) is reeds Fenna Diemer Lindeboom-hoogleraar Genetica van Complexe Eigenschappen bij de VU en wordt – vanwege haar bijzondere verdiensten – geselecteerd als URC-hoogleraar genetische risicodifferentiatie in populaties bij VUmc. Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van de causale genetische en omgevingsinvloeden op individuele verschillen in gezond gedrag en klinisch relevante eigenschappen. Posthuma integreert kennis en methoden van verschillende disciplines, waaronder statistiek, biologie, genetica, neuro imaging en bio informatica. Zij coördineert het Nederlandse Genetische Cluster, een supercomputer van 9000 processoren met als doel het uitvoeren van genetische analyses. Het onderzoek van Posthuma en haar team is van absolute wereldtop, en gepubliceerd in o.a. Nature, Nature Genetics, Nature Neuroscience, Science, The Lancet, Cell, en Neuron. Zij ontving in 2009 een ERC Starting Grant en in 2014 een Vici-beurs.