Studenten verpleegkunde - Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis. Foto: ETZ Fotografie & Film

Om de krapte op de arbeidsmarkt effectief tegemoet te treden, biedt het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg en Waalwijk alle studentverpleegkundigen die er stage lopen en afstuderen de komende jaren een contract voor onbepaalde tijd aan. Het ziekenhuis zegt zelfopgeleide verpleegkundigen goede carrièrekansen te willen bieden.

Jaarlijks lopen 750 mbo- en hbo-studenten stage in het ETZ. In 2023 studeren naar verwachting 140 studenten verpleegkunde af. “Voor jonge professionals is het belangrijk dat zij zich in alle opzichten welkom voelen bij de start van hun loopbaan. Daarom is ons beleid afgestemd op het maximaal aannemen van studenten verpleegkunde na hun afstuderen”, vertelt Sacha van Dijk, beleidsadviseur Leerhuis in het ETZ.

Dag na afstuderen

Op de dag na het succesvol afronden van de studie krijgen de studenten een vast contract voorgelegd, met het aantal contracturen naar wens. Startende verpleegkundigen mogen nu ook beginnen met een (fulltime) contract voor 36 uur. Dat wordt zelfs aangemoedigd. Het ETZ vult niet alleen openstaande vacatures in, maar biedt ook vaste contracten in de flexpool aan. “Medewerkers van het Leerhuis en de Flexpool begeleiden de nieuwe collega’s naar de verpleegafdeling waar ze aan de slag gaan” zegt Van Dijk. “We stimuleren alle afstudeerders om het arbeidscontract onmiddellijk in te laten gaan, zodat ze direct beschikbaar zijn tijdens de zomermaanden. Uiteraard krijgen ze de gelegenheid om met vakantie te gaan, maar dat kan bijvoorbeeld ook in het najaar of de winter. Dit kunnen ze met de teamleiders afstemmen.”

Behoud jonge professionals

Mede gelet op de krapte op de arbeidsmarkt en het grote aantal vacatures, is het behoud van jonge professionals een belangrijk speerpunt voor ETZ. Van Dijk: “We bieden steeds meer maatwerk. Dat doen we door de loopbaanwensen te bespreken en alle mogelijkheden voor een mooie, uitdagende carrière aan te reiken. Inzet is het realiseren van een langdurige, uitdagende werkrelatie met het ETZ”. Het ziekenhuis staart daarbij niet alleen naar de eigen navel, benadrukt ze. “We vinden het belangrijk dat de juiste verpleegkundige op de juiste plek werkt, en zo dus voor de zorg behouden blijft. We begeleiden dus ook elke verpleegkundige die in een andere organisatie aan de slag wil. Of die bijvoorbeeld even in de keuken van een ander ziekenhuis wil kijken. Daarvoor zijn in de regio met andere zorgaanbieders afspraken gemaakt.” De Brabantse ziekenhuizen werken samen op het gebied van opleiden en behoud.

Bron: Persbericht ETZ