Na zeven jaar verbouwen is het operatiecentrum van het AMC compleet vernieuwd. Maandag 15 juni vinden de eerste operaties plaats in de laatste twee opgeleverde operatiekamers. Hiermee is een operatie van zestig miljoen euro binnen budget en binnen de tijd opgeleverd. Het AMC is een hypermodern OK-complex rijker.
De laatste twee opgeleverde operatiekamers zijn de twee meest bijzondere van het complex met twintig kamers. Hier worden operaties uitgevoerd en kunnen de chirurgen tegelijkertijd röntgenopnames maken met geïntegreerde röntgenapparatuur. Deze zogenaamde hybride operatiekamers zijn nieuw voor het AMC.
De overige kamers zijn alle zo ingericht dat ze kunnen worden gebruikt voor kijkoperaties. Met deze nieuwe universele operatiekamers kan het AMC weer jaren vooruit. Een belangrijke vernieuwing is de endoscopische apparatuur die via een dockingstation aan een zweefarm wordt gekoppeld. De arm tilt vervolgens de kar met apparatuur van de grond waarna de medische gassen, stroom, data en audiovisuele apparatuur automatisch gekoppeld worden. Dit maakt het gebruik flexibel. Groot voordeel is dat de vloer geheel vrij is, en dat er geen losse snoeren meer liggen.
In de nieuwe operatiekamers zijn beeldschermen prominent aanwezig. Steeds vaker worden operaties minimaal invasief uitgevoerd, via een kleine opening in het lichaam van de patiënt. De arts opereert aan de hand van camerabeelden. Via de verschillende schermen heeft de arts alle noodzakelijke informatie bij de hand: naast de beelden van de operatie zelf, ook MRI/CT-beelden en röntgenbeelden. Via een audiovisuele verbinding kunnen de beelden van een operatie elders getoond worden, bijvoorbeeld voor medisch onderwijs of voor congressen.
Niet alleen op medisch gebied zijn de operatiekamers voorzien van de nieuwste apparatuur, het is ook mogelijk om via het Audio Visuele Routeringsysteem muziek af te spelen van een eigen mobiele telefoon of van het internet. De data-bandbreedte van de nieuwe operatiekamers is door het gebruik van glasvezel zo breed dat de operatiekamers klaar zijn voor de ontwikkelingen in de komende jaren. De verlichting van de zaal kan worden afgestemd op de voorkeur van de chirurg.
Foto: Hans Sibum