Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft speciaal ontworpen reanimatie-fietsen, voor het geval er binnen de muren noodgevallen zijn. Deze rukken zo’n 700 keer per jaar uit. Dagelijks staan verpleegkundigen op de pedalen. Mét een (bescheiden) sirene, want “want het is wel de bedoeling dat mensen aan de kant gaan” aldus intensivecareverpleegkundige Joost Driessen.
Een reanimatiefiets is een bakfiets op drie wielen. Vijf van deze zogenaamde ‘bikes for life’ worden gebruikt voor spoedgevallen binnen de ziekenhuismuren van het ETZ, waarvan eentje de trainings- en reservefiets is. Het ziekenhuis ruilde zijn reanimatiekarretjes – zoals die in andere ziekenhuizen vaak worden gebruikt – al een poosje geleden in voor fietsen. Maar de oude fietsen waren zwaar en niet optimaal, zegt Driessen. De vijf nieuwe zijn beter toegerust met speciale vakken voor alle apparatuur, hebben acht versnellingen en zijn veel lichter. Handig als je van de ene kant van het ETZ naar de andere moet trappen: “Op locatie Elisabeth is dat toch bijna een kilometer.” De vernieuwde reanimatiefiets is een stuk lichter en beschikt over acht versnellingen. De bestuurder kan zich daardoor sneller verplaatsen binnen het ziekenhuis en de fiets bovendien soepel de lift in kan draaien. Dat laatste is nodig op het moment dat er zich een incident voordoet op een van de bovenverdiepingen van het ziekenhuis.
Gemiddeld één keer per dag op beide locaties
De ic-verpleegkundige is lid van het zogeheten RRT (Rapid Response Team). Op sommige dagen rukt dat soms wel drie keer per dag uit voor een noodgeval, in het ziekenhuis of op de parkeerplaatsen. ,,Gemiddeld komen we één keer per dag in actie in zowel Elisabeth als TweeSteden.” Dat kan voor van alles zijn, van een patiënt die onwel wordt tot een reanimatie van een bezoeker. Drie jaar is aan het ontwerp gewerkt, alle apparatuur zoals een defibrillator, een zuurstoffles, intubatie spullen en een infuuspomp moest er goed in passen, net als de medicatie. Tegelijkertijd moest de fiets zo compact mogelijk blijven en mogen de spullen er tijdens het rijden niet uitvallen. Bij een melding wordt het team gewaarschuwd. Driessen: “Je moet je werk neerleggen en zorgen dat je de patiënt met wie je bezig bent veilig achterlaat. Van beide kanten gaan vervolgens fietsen rijden om hulp te verlenen.” Er staan op elke locatie altijd twee fietsen klaar op verschillende locaties. “Anders wordt de druk op één afdeling te groot” legt Driessen uit.
Bron: BD.nl / ETZ persbericht