_MG_6631_FS_medicijnkast

Medicijnen ophalen tijdens én na sluitingstijd van de apotheek, ook in het weekeinde en zelfs ‘s nachts. Dat kan sinds kort bij de apotheek in de centrale hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Daar is een medicijnautomaat geplaatst, waar de patiënt zelf zijn of haar aangevraagde geneesmiddelen uit kan pakken na het intoetsen van een code.

De code wordt door de apotheek ge-sms’t en/of gemaild zodra de levering is klaargelegd. “De patiënt heeft daarna 48 uur de tijd om de medicatie op te halen”, vertelt apotheker Fiona Liem. “Halverwege die termijn krijgt hij of zij nogmaals een bericht als herinnering.”

Wachttijd daalt
De apotheek biedt deze extra service om klanten tegemoet te komen die overdag werken of andere verplichtingen hebben, legt Liem uit. “Maar ook mensen die overdag liever niet willen wachten aan de balie, mogen aangeven dat ze van de automaat gebruik willen maken. Daardoor daalt de wachttijd aan de balie voor iedereen.” De service kost niets extra.

Herhaalmedicatie
Een voorwaarde is dat het gaat om geneesmiddelen die de gebruiker al kent. Liem: “De automaat kan niet de uitleg over nieuwe medicijnen van ons overnemen. Dat maakt de automaat bij uitstek geschikt voor het ophalen van herhaalmedicatie, waarbij er verder niets is veranderd aan het medicijngebruik.” Regelmatige patiënten van de apotheek kunnen zelf vragen om het gebruik van de automaat, maar de komende tijd gaat de apotheek de werking ook actief demonstreren aan patiënten die regelmatig dezelfde middelen ophalen.

Controle
Na het intoetsen van de code moet de klant als extra controle de geboortedatum invoeren op de automaat. Dan gaat het juiste vakje open. Vóór het klaarleggen van de geneesmiddelen in de automaat, doorlopen de apothekersassistenten dezelfde controlemaatregelen als altijd. Het plaatsen in de automaat gebeurt met een barcodelezer als extra controle-instrument, zodat de patiënt zeker de juiste pillen, drankjes, ampullen of sprays in handen krijgt.

Gekoeld
De automaat telt maar liefst 166 niet-gekoelde en 15 gekoelde vakken. “De gekoelde vakken zijn geschikt voor biologische middelen die veelal worden gebruikt door patiënten met reumatologische of dermatologische aandoeningen”, vertelt Liem. “Dit zijn tevens middelen die niet door gewone stadsapotheken kunnen worden verstrekt, maar alleen in het ziekenhuis. Voor de gebruikers hiervan is het echt een uitkomst dat ze nu op elk moment kunnen langskomen.”

Reacties
De automaat staat in de entreehal, die altijd geopend is en waar ook de apotheek is gevestigd. De automaat staat en hoort dus niet bij de Dienstapotheek (ook gevestigd in het ziekenhuisgebouw), die waarneemt wanneer de apotheken in de regio gesloten zijn. De apotheek van de locatie Zwijndrecht van het ziekenhuis heeft een dergelijke automaat voorlopig niet. De eerste reacties van patiënten zijn positief en ook specialisten vinden het een mooie service voor hun patiënten.

Bron en foto: Albert Schweitzer ziekenhuis