Ziekenhuizen gaan voor het eerst dure geneesmiddelen heruitgeven
Foto: Michal Jarmoluk via Pixabay

Jaarlijks wordt er voor minimaal 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggegooid in Nederland. Het Radboudumc, Jeroen Bosch ziekenhuis, St Antonius en UMC Utrecht starten een proef waarbij dit probleem wordt aangepakt door medicijnen die patiënten thuis overhouden opnieuw uit te geven. De ziekenhuizen hebben hiermee een wereldwijde primeur. 

De huidige medicijnverspilling zet de betaalbaarheid van de zorg onder druk, omdat goede producten waar al voor is betaald worden weggegooid. Dit leidt tot milieuvervuiling omdat medicijnen met regelmaat direct in het milieu terecht komen. Medicijnverspilling kost de maatschappij jaarlijks minimaal 100 miljoen euro. Oorzaken zijn onder meer te grote hoeveelheden die worden voorgeschreven, wisseling van therapie door onder meer bijwerkingen en (in)effectiviteit en overlijden van de patiënt. Eerder onderzoek liet al zien dat patiënten thuis ongebruikte medicijnen overhouden die opnieuw verstrekt kunnen worden.

De vier ziekenhuizen starten daarom een proef waarbij dure oncologische geneesmiddelen die patiënten thuis overhouden opnieuw worden uitgegeven. Dit gebeurt na een kwaliteitscontrole in de apotheek. De medicijnen worden op een slimme manier verpakt: er wordt een temperatuurchip toegevoegd en de verpakking wordt verzegeld. De apotheek checkt of de verzegeling niet is verbroken, de bewaartemperatuur niet is overschreden en kijkt naar de houdbaarheidsdatum. Het project loopt twaalf maanden bij geneesmiddelen die binnen de oncologie worden gebruikt. Op basis van de resultaten zal worden gekeken of verdere uitrol mogelijk is.