Een operatie in het ziekenhuis kan erg spannend zijn. Maar met de juiste voorbereiding weet je beter waar je aan toe bent en heb je minder stress. Hier lees je wat de belangrijkste dingen zijn om rekening mee te houden bij een operatie. Ook lees je wat de verschillende zorgverzekeringen, waaronder de naturapolis, in deze situatie voor je kunnen betekenen.

Kies voor een gecontracteerde zorgverlener

Als je je in het ziekenhuis laat behandelen, dan is het goed om te weten of je zorgverzekeraar een contract heeft met dit ziekenhuis. Als dat zo is, dan wordt je niet-spoedeisende operatie meestal helemaal vergoed. Als je kiest voor een niet-gecontracteerd ziekenhuis, dan wordt de operatie deels vergoed. Meestal zijn zo’n 65-85% van de kosten dan gedekt.

Heb je een restitutiepolis? Dan hoef je je geen zorgen te maken om contracten. Je operatie wordt dan waarschijnlijk volledig vanuit je basisverzekering vergoed. Heb je een naturapolis, combinatiepolis of budgetpolis? Controleer dan bij je zorgverzekeraar of de kosten voor je operatie gedekt worden. We raden je aan om altijd vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar, zodat je later geen onverwachte rekening in de bus vindt.

Checklist voor je operatie

Bij een operatie komt een hoop kijken. En natuurlijk wil je niks vergeten. Met deze checklist kun je de belangrijkste dingen makkelijk afvinken.

Disclaimer: dit zijn algemene adviezen en richtlijnen. Als je eigen dokter of anesthesioloog andere adviezen geeft, volg die dan altijd op.

  1. Blijf nuchter: je kunt de operatie meestal alleen ondergaan als je een tijdje niets hebt gedronken en gegeten. Vaak mag je tot 6 uur voor de opname gewoon drinken en vast voedsel eten. Tot 2 uur voor de opname mag je alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken in kleine hoeveelheden (max. 250 ml).
  2. Pas je medicatie aan: het kan zijn dat je arts je vraagt om bepaalde medicijnen even niet meer te slikken.
  3. Neem genoeg rust: zorg voor voldoende slaap en rust in aanloop naar je operatie. Als je fit bent, dan zul je ook sneller herstellen.
  4. Stop met roken: ook ruim voor je operatie stoppen met roken leidt tot een sneller herstel van de ingreep. Plan dit altijd in overleg met je arts of anesthesioloog.
  5. Drink geen alcohol: alcohol kan een slechte invloed hebben op de narcose. Daarom is het aan te raden om vanaf 2 weken voor je operatie minder alcohol te drinken. En om vanaf 12 uur voor je operatie helemaal geen alcohol meer te nuttigen.

We hopen dat deze tips je helpen bij de voorbereiding. Sterkte en veel succes met je herstel!