Dutch Health Architects (DHA) verkregen een unieke opdracht: de nieuwbouw en renovatie van een streekziekenhuis in Slowakije. Dat land zet daarmee een eerste stap naar volledige modernisering van de gezondheidszorg. De twee Nederlandse architectenbureaus mogen de start daarvan vormgeven. DHA kwam als winnaar uit de bus omdat zij niet alleen een esthetisch fraai gebouw bedacht, maar bovenal een uiterst functioneel pand dat gemakkelijk is uit te breiden in de toekomst. DHA is een samenwerkingsverband van EGM architecten en de Jong Gortemaker architecten en ingenieurs.
Ontwerp
Het nieuwe ziekenhuis van Michalovce wordt een zeer compact gebouw met efficiënte logistiek. In elk detail klinkt de filosofie van EGM en dJGA door: ‘Gebouwen moeten vooral prettig voelen en dienen bij te dragen aan het welbevinden van patiënten door eenvoudige oriëntatie, ruime opzet en veel daglichttoetreding. Een healing environment, stimuleert dat welbevinden en draagt bij aan herstel.’ De nieuwbouw bestaat uit een vierkant met vier open ruimtes: drie patio’s met fraaie binnentuin, elk met een eigen thema om de oriëntatie verder te vergemakkelijken, en een atrium met glasdak waarin de centrale entree ligt.
Sloop, renovatie en uitbreiding
De nieuwbouw vervangt deels de bestaande los over het terrein verspreidde oude gebouwen van het streekziekenhuis. Voor het grootste deel is de nieuwbouw een uitbreiding van capaciteit en specialismen. Mocht in de toekomst een uitbreiding nodig zijn, dan is het ontwerp daarop berekend. Het nieuwe ziekenhuis kan steeds met één of twee gebouwkwadranten uitgebreid worden tot maximaal een complex met acht patio’s en een atrium.
Over DHA
DHA is een joint venture van de twee grootste architectenbureaus in Nederland op het gebied van de gezondheidszorg: EGM architecten en de Jong Gortemaker architecten en ingenieurs. Het lijkt een onlogisch huwelijk tussen twee grote concurrenten, maar dat is het geenszins. Het is een bundeling van kracht, kennis en ervaring om in het buitenland in aanmerking te komen voor ontwerpopdrachten. De partners van DHA werken samen als er sprake is van een mogelijke opdracht in het buitenland. In Nederland hebben we onze eigen portefeuilles. Die samenwerking bevalt uitstekend.