Labonovum B.V., een biotech start-up gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek, is met het product Hem-Col ® de winnaar van de Siemens Innovation Think Tank 2017. Hem-Col is een productinnovatie waarbij patiënten thuis via een eenvoudige vingerprik bloed kunnen afnemen. Deze nieuwe patiëntvriendelijke manier van bloedafname overtuigde de jury unaniem van de toegevoegde waarde van Hem-Col in het diagnostisch proces voor de patiënt, arts en het laboratorium. Siemens Healthineers en Labonovum hebben samen meer dan 16 klinisch chemische parameters gevalideerd en zijn momenteel bezig nieuwe parameters toe te voegen. De Siemens Innovation Think Tank is een wereldwijd jaarlijks platform waar verschillende professionals vernieuwende ideeën op het gebied van gezondheidszorg mogen pitchen.

 

Unieke manier van bloedafname
De nieuwe manier van bloedafname is uniek in de markt. Hem-Col maakt het diagnostiek proces voor alle betrokken partijen efficiënter en is door een kleine vingerprik veel minder ingrijpend dan een normale bloedafname. Het bloed wordt geconserveerd in een reageerbuis met speciaal ontwikkelde bewaarvloeistof waardoor het bloed 3 tot 5 dagen stabiel blijft. Dit is lang in tegenstelling tot een bloedmonster van een reguliere prikpoli, waar het bloed 4 uur goed blijft. Met de nieuwe systematiek kan het monster via reguliere post naar het laboratorium worden gestuurd. Daarnaast leidt de nieuwe methode tot een reductie van 40 tot 50 procent in medisch afval.

 

Dennis Poland, klinisch chemicus en medeoprichter van Labonovum: “We zijn erg blij met deze erkenning. Wij vinden dat bloedafname veel patiëntvriendelijker zou moeten zijn. Hem-Col is voor patiënten gebruiksvriendelijk, zij hoeven namelijk niet naar een speciale prikpoli. Dit kan ook impact hebben voor patiënten in afgelegen gebieden zoals ontwikkelingslanden. Hem-Col is een gamechanger en we zijn blij dat de jury van Siemens Innovation Think Tank 2017 dat ook zo ziet.”

 

Syro Ronda, Senior Business Analyst bij Siemens Healthineers: “Wij zien de uitdagingen in de huidige laboratoriummarkt. In hechte samenwerking is Hem-Col gevalideerd op Siemens apparatuur. Daarnaast ontwikkelen we mogelijkheden om de hele keten in  labotoriumdiagnostiek eenvoudiger en efficiënter te maken. Tevens tackelt Hem-Col de uitdaging van duurzaamheid, door medisch afval te reduceren. Wij geloven dat dit systeem toegevoegde waarde heeft voor iedere patiënt, arts en laborant. We kunnen niet wachten om het product verder te ontwikkelen.”

Bron: Siemens Healthineers