Vanaf 1 april is in het IJsselland Ziekenhuis een nieuwe SPECT-CT op de afdeling nucleaire geneeskunde in gebruik genomen. Met de nieuwe SPECT-CT kan nauwkeuriger onderzoek gedaan worden en krijgen patiënten sneller de onderzoeksuitslag.


Een SPECT-CT is een combinatie van een gamma-camera en een CT-scan. Wanneer bij bepaalde nucleaire onderzoeken afwijkingen te zien zijn met de gamma-camera, kan het nuttig zijn aanvullend een CT-scan maken. Deze CT-scan heeft een lage stralingsbelasting voor de patiënt . Hiermee kan de afwijking nog beter in kaart gebracht worden. Dit levert een grote kwaliteitsverbetering op.

Een grote vooruitgang vindt Geert Schuur, teamleider van de afdeling nucleaire geneeskunde. ‘We zijn heel blij met de nieuwe SPECT-CT. Vooral voor onze patiënten en dat vind ik van groot belang. Stel een patiënt die ooit kanker heeft gehad komt met rugklachten bij de huisarts, voor alle zekerheid wordt dan vaak een botscan gedaan, om uitzaaiingen uit te sluiten. Zeker bij een al wat oudere patiënt zien we dan vaak wel wat onregelmatigheid in de ruggenwervels. Door nu in dezelfde sessie en houding zowel een SPECT en een CT te maken en deze over elkaar heen te leggen kunnen we snel duidelijkheid geven; vaak blijken de afwijkingen op slijtage te berusten. Vroeger (met alleen SPECT) kwam de patiënt voor uitslag bij de dokter, kreeg dan te horen dat er iets gevonden was wat nog nader uitgezocht moest worden met andere onderzoeken waarvoor natuurlijk wachttijd en naderhand weer voor de uitslag. De SPECT-CT bespaart deze patiënten een aantal weken spanning. Daarnaast hebben we nu een tweede SPECT-CT tot onze beschikking. Dat is heel fijn, want we kunnen nu meer onderzoek verrichten en bij onderhoud en storingen kan het werk gewoon doorgaan.”