Nationale  Zorgerserve
Beeld: Extra ZorgSamen

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Stichting Extra ZorgSamen (EZS) de opdracht gegeven de Nationale Zorgreserve verder uit te bouwen en te bestendigen, voor een periode van drie tot vijf jaar. Na een Europese aanbesteding gunde het Ministerie de opdracht aan de EZS, per 1 februari 2024.

De Nationale Zorgreserve is een pool van oud-zorgprofessionals die in regionale community’s aan elkaar verbonden en zichtbaar zijn. Zij zijn inzetbaar om de zorg continuïteit te bieden als er extra handen nodig zijn door een crisis, zoals een pandemie. De Nationale Zorgreserve is opgezet in coronatijd onder de naam ‘Extra handen voor de Zorg’.  Zij telt momenteel bijna 3800 reservisten in 25 regio’s.

Koude fase benutten

EZS is klaar om de omslag te maken van een initiatief dat onder druk van de COVID-crisis is ontwikkeld naar een duurzame organisatie, die tijdens een volgende crisis snel kan opschalen. De Nationale Zorgreserve wordt doorontwikkeld in samenspraak met zorgreservisten, zorgprofessionals en zorgorganisaties. Charlotte de Schepper, bestuurder van EZS: “De uitdaging in deze koude fase is om alles klaar te hebben staan voor het geval de warme fase (crisis) intreedt. Zo zetten we de Nationale Zorgreserve (NZR) structureel neer als een vaste crisisvoorziening in het Nederlandse zorglandschap.”

De organisatie kreeg begin 2021 het vertrouwen en de middelen van het Ministerie van VWS om de NZR te ontwikkelen en uit te voeren. De Schepper: “Tijdens de pandemie waren we snel operationeel en hebben veel oud-zorgprofessionals zich in kunnen zetten. De jaren erna hebben we hard gewerkt aan de organisatie die de NZR nu is, met een reservistenbestand, samenwerkingen binnen en buiten de zorgsector, en een mooi scholingsaanbod voor zorgreservisten. We zijn heel gemotiveerd de NZR voor Nederland verder uit te voeren. Niemand weet wanneer de volgende crisis in de zorg – in welke vorm dan ook – zich aandient.”

Samenwerkingen in opleidingen

Onlangs lanceerde de NZR een eigen leerplatform, met ruim tweehonderd gratis geaccrediteerde trainingen voor zorgreservisten. Hiervoor sloegen zij de handen ineen met SDB Groep. Deze samenwerking zal ook de komende drie jaar verder vorm krijgen. Dat geldt ook voor de banden met Berenschot, die crisistrainingen voor zorgreservisten zal verzorgen. De Schepper: “We hebben de afgelopen tijd al diverse betrouwbare partners om ons heen verzameld met wie we goed samenwerken en ook de toekomst verder vorm zullen geven. Dat netwerk breiden we nog verder uit, zodat we ons kunnen voorbereiden op een toekomst die we nog niet kennen.”