![Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen, een van de instellingen die op de nominatie staat te verdwijnen volgens het plan van de Friese zorgaanbieders en zorgverzekeraars Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen](https://fmtgezondheidszorg.nl/wp-content/uploads/2024/03/D0039894L0017976P001_Tjongerschans-696x433.png)
De gemeenten Heerenveen en Súdwest-Fryslân onderzoeken de gevolgen die de voorgenomen concentratie van ziekenhuizen in Friesland heeft voor de regio. De ziekenhuizen en zorgverzekeraars willen van vier naar drie ziekenhuizen in Friesland. Heerenveen en Súdwest-Fryslân hebben daar vraagtekens bij en laten Planbureau Fryslân en Lysias Advies een impactanalyse maken. De bureaus presenteren eind maart hun resultaten.
Het concentratieplan behelst sluiting van de ziekenhuislocaties Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek, waar dan één nieuw ziekenhuis in Joure voor terug zou moeten komen. Het aantal ziekenhuizen in de provincie gaat dan van vier naar drie. De twee andere huizen staan in Leeuwarden en Drachten. De gemeenten Heerenveen en Súdwest-Fryslân vinden dat er te eenzijdig gekeken wordt naar omzet en volume en vrezen dat de regio zo in een spiraal van verschraling komt.
Ook gevolgen buiten de zorg
Het gaat volgens de gemeenten niet alleen om toegang tot zorg. Zij vrezen ook de invloed die de voorgenomen concentratie van ziekenhuizen heeft op zaken als werkgelegenheid, onderwijs en wonen in de regio, waardoor de leefbaarheid in het gebied mogelijk onder druk komt te staan.
Wethouder Marianne Poelman van Súdwest-Fryslân: “Welke keuze ook gemaakt wordt door de zorgpartijen, we willen weten wat daar de gevolgen van zijn voor onze gemeente, voor onze inwoners en onze ondernemers. Wij bepalen het standpunt niet, maar met deze impactanalyse zorgen we voor een totaalbeeld. Een overkoepelende visie op zorg is écht nodig.” Met beter inzicht in de impact voor de regio willen de gemeenten het gesprek opnieuw aan kunnen gaan met de zorgaanbieders en het rijk, vóór de formalisering van het besluit.
Veranderend zorglandschap
Wat de vier Friese ziekenhuizen en de grote zorgverzekeraars in Friesland (De Friesland, Zilveren Kruis en VGZ) betreft ís die visie op zorg er. Zij willen met de concentratie de ziekenhuiszorg in de regio toekomstbestendig inrichten en een antwoord geven op het veranderend zorglandschap. Daarbij doelen zij op toenemende zorgvraag door vergrijzing en stijging van het aantal mensen met chronische ziektes, personeelstekort en strengere normen ten aanzien van volume en kwaliteit. De geplande concentratie is een van de scenario’s die hen is aangedragen door een onderzoek van Gupta Strategists.
Onafhankelijk onderzoek
Onafhankelijk kennisinstituut Planbureau Fryslân maakt samen met Lysias Advies in korte tijdsbestek een gedegen impactanalyse. Ze spreken met experts, belanghebbenden en betrekken wetenschappelijk onderzoek bij hun studie. Ze kijken hierbij vooral naar indicatoren uit de Brede Welvaart Monitor: gezondheid, samenleving, bereikbaarheid, materiële welvaart, werk, onderwijs, wonen en welzijn. Eind maart presenteren de bureaus hun onderzoeksresultaten. Heerenveen en Súdwest-Fryslân en Heerenveen geven de bevindingen mee voor het Tweede Kamerdebat over acute zorg op 3 april a.s.