bouw
Foto: Anna Shvets, Pexels.com

Groter, moderner en duurzamer, dat is het nieuwe operatiecomplex (OK) en de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van Antonius Sneek/Emmeloord. Na bijna anderhalf jaar bouwen zijn de nieuwe CSA en vijf operatiekamers half maart in gebruik genomen.

"Een hoogontwikkeld operatiecomplex, dat aansluit bij onze ambities op het gebied van kwaliteit, digitalisering en duurzaamheid”, aldus voorzitter Raad van Bestuur Marcel Kuin van Antonius.  "Zo voldoen we de komende jaren ook aan landelijke kwaliteitseisen. We zijn niet alleen trots op wat er allemaal is gerealiseerd, maar ook op het feit dat de bouw is afgerond conform onze planning en begroting.”

Regie bij medewerkers

Veel waardering van de bestuurder gaat uit naar het personeel van de OK en CSA, dat zelf de regie heeft genomen in het hele traject. “De bouwcommissies van de OK en CSA maakten zelf de beslissingen en gaven collega’s instructies. Medewerkers van de CSA hebben bijvoorbeeld veel werk verzet om de zeer strakke verhuisdeadline te kunnen halen en mede daardoor zijn zij erin geslaagd om als eerste afdeling over te gaan naar het nieuwbouwgedeelte. Tijdens het hele bouwproces gingen de operaties gewoon door. Dat is een compliment waard. Ook willen we onze waardering uitspreken naar de mensen van het facilitair bedrijf. Ook zij hebben zich ingezet om de bouw in goede banen te leiden.”

Patiëntvriendelijk

Onze nieuwe OK is een vriendelijke omgeving voor de patiënt. Onze cliëntenraad heeft een belangrijke rol vervuld in het achterhalen van de wensen van de patiënt. Ruimtes als de holding en de verkoeverkamers zijn bijvoorbeeld ruimer en lichter geworden, waar onze medewerkers eveneens baat bij hebben. De werkprocessen rond een operatie zijn geoptimaliseerd, waardoor alles een stuk gestroomlijnder verloopt. Dat maakt het prettig werken op de vernieuwde OK en CSA.

Duurzaam

“Op het gebied van verduurzaming hebben we grote stappen gezet. De nieuwbouw is nagenoeg volledig gasloos en we hebben moderne technieken toegepast. Bijvoorbeeld bij het gebruik van energiezuinige pompen en ventilatoren, smart LED-verlichting en het hergebruik bedrijfswater. Duurzaam op de nieuwe OK  is bijvoorbeeld ook dat men de ventilatie kan aanpassen. Afhankelijk van de activiteit op de OK wordt er meer of minder geventileerd. Tussen de zwaarste stand bij operaties en de slaapstand wordt 66% aan energie bespaard. Tijdens de bouw is ook al rekening gehouden met de CO2-uitstoot. Zo zijn er zoveel mogelijk componenten hergebruikt. Daarnaast zijn er veel betonnen delen hergebruikt in de verbouw, zoals de buitenwanden. Ook de bestrating is hergebruikt.

 

Meer lezen over het bouwproces? In FMT 2/2023 is een artikel gewijd aan dit project.