Dijklander Ziekenhuis locatie Hoorn
Dijklander Ziekenhuis locatie Hoorn | Foto Dijklander Ziekenhuis | Yvette Moeskops Fotografie

Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn e.o. vraagt Rijkswaterstaat om compensatie voor productieverlies vanwege wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat start op maandag 8 april met het versterken van de brug in de A7 over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. De werkzaamheden, die vijf maanden gaan duren, betekenen een flinke ontregeling van de verkeersdoorstroming en de bereikbaarheid van de regio.

Tijdens een inspectie in oktober 2022 bleek dat de steunpunten van de brug niet meer voldoen aan de eisen voor gebruik door het huidige zware verkeer. Het herstelwerk leek aanvankelijk acht maanden te vergen, maar na protesten van bedrijven uit de regio is extra budget vrijgemaakt om de renovatie versneld, in vijf maanden, uit te voeren.

Grote hinder

Ook dan is de hinder voor de regio aanzienlijk. Tijdens de werkzaamheden krijgt de brug versmalde rijstroken in beide richtingen. Ook worden er meerdere toe- en afritten van de A7 in de omgeving van de brug afgesloten. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingsroutes en fors extra reistijd. Dit geldt niet alleen voor de A7, maar ook voor omliggende provinciale en regionale wegen.

Maatregelen

Zoals de meeste bedrijven en instellingen in de regio heeft het Dijklander Ziekenhuis maatregelen ingesteld. Om de continuïteit van zorg zo goed mogelijk te waarborgen is de planning van consulten aangepast en vinden afspraken waar mogelijk telefonisch plaats. De ziekenhuislocaties in Enkhuizen en Volendam worden in de komende maanden intensiever benut. En een aantal onderzoeken dat regulier in Purmerend plaatsvindt is verplaatst naar Hoorn. Daarnaast heeft het Dijklander in Hoorn meer piketkamers ingericht waar zorgverleners kunnen overnachten.

In de hele regio beijveren werkgevers zich samen met Rijkswaterstaat om forensen te verleiden niet of minder in de auto te stappen. Zij kunnen gebruik maken van een regeling die een NS Altijd Voordeel abonnement of een beloning in geld aanbiedt. Alternatief vervoer, zoals fietsen of carpoolen, is echter voor de meeste patiënten van het ziekenhuis geen reële optie.

Regeling Nadeelcompensatie

Het ziekenhuis vreest dan ook productieverlies, bijvoorbeeld door uitstel van behandelingen, en wil dat gecompenseerd zien. Rijkswaterstaat beaamt dat er een aanvraag is binnengekomen, die lijkt te passen in de zogeheten ‘financiële regeling nadeelcompensatie’. Dat is geen garantie dat de claim van het Dijklander wordt gehonoreerd. Rijkswaterstaat vergoedt in dit soort situaties alleen kosten die buiten het normale ondernemersrisico vallen, en dat is een zaak die per claimant moet worden beoordeeld.