AI, artificiele intelligentie
Diederik Gommers. Archieffoto.

Op het congres Zorg & ict in de Utrechtse jaarbeurs hield intensivist Diederik Gommers, tevens afdelingshoofd Intensive Care in het Erasmus MC Sophia, een voordracht over de rol van AI en Large Language Models (LLM) in de zorg. “Er is sprake van ongelooflijke personeelstekorten. Moet straks één op de vier werkenden in de zorg aan de slag? Dat kán gewoon niet.”

Het is vijf voor twaalf, maar we gaan gewoon door. Om de zorg toegankelijk te houden, moet het radicaal anders,” gooide Gommers de knuppel in het hoederhok. “Data kan ons helpen betere zorg te leveren”, aldus de arts. “Verpleegkundigen zijn 60 tot 70 procent van hun tijd bezig met administreren, registreren, telefoneren en organiseren. Aan praten met patiënten komen ze niet toe." Het automatiseren van medische notities om de administratieve lasten te verminderen zal ook de uitstroom uit het vak flink verminderen, verwacht hij.

Kwaliteit en algoritmes

Maar ook de zorgkwaliteit kan volgens Gommers omhoog, bijvoorbeeld door beslisondersteuning met AI. Hij verwacht dat AI uiteindelijk zal leiden tot voorspellende geneeskunden, waarbij artsen kunnen anticiperen op ziekteverloop, uitkomsten en complicaties. Dat vraagt wel om bewaking van ethische en verantwoorde algoritmes. De huidige ziekenhuisinformatiesystemen, die het digitale fundament van de zorg vormen, blijken volgens Gommers nog altijd moeilijk hanteerbare systemen die haaks staan op de klinische praktijk. En bovendien traag en lastig zijn.

 

Bron: Dutch Health Hub / FMT