Per 1 januari 2024 is het Bouwbesluit 2012 vervangen door het Besluit Bouwwerken Leefomgeving 2024. Daarnaast is de overheid van plan om nog enkele wijzigingen door te voeren in het BBL per 1 juli 2024. De Zorg Brandveilig heeft een overzicht opgesteld met daarin de belangrijkste wijzigingen en de gevolgen hiervan voor zorginstellingen.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) heeft in 2021 n.a.v. de flatbrand in Arnhem aanbevolen om te zorgen voor verbetering van het toezicht op de brandveiligheid in de gebruiksfase van woongebouwen en te bekijken of een aanpassing van de geldende wet- en regelgeving nodig is. Door de minister voor VRO zijn deze aanbevelingen van de OvV overgenomen.
Regels onvoldoende duidelijk
Uit gesprekken tussen de overheid met gemeenten, Brandweer NL en organisaties van gebouweigenaren is gebleken dat de huidige regelgeving op het gebied van het vrijhouden van vluchtwegen in woongebouwen onvoldoende duidelijk is. Duidelijkere regelgeving zou gemeenten en ook woningeigenaren helpen bij het uitvoeren van toezicht op het gebied van brandveiligheid en communicatie hierover met bewoners.
Het nieuwe BBL
Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid sinds 1 januari 2024 met het Besluit bouwwerken leefomgeving regels vastgelegd voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die regels. De regels uit het Bouwbesluit 2012 zijn voor een groot deel overgenomen in het BBL. Wel kent het BBL een nieuwe indeling, waardoor het zo zou kunnen zijn dat artikelen een ander artikelnummer hebben. Daarnaast is de bekende indeling in bestaande bouw en nieuwbouw veranderd.
Belangrijke wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2024 en de wijzigingen per 1 juli 2024 zijn door ‘De Zorg Brandveilig’ op een rij gezet in dit document. Het gaat onder meer over het brandveilig stallen van scootmobielen, tilliften met accu en kleine objecten. Het is nog niet zeker dat de nieuwe regels per 1 juli 2024 ingaan, maar we adviseren vooralsnog om daar wel vanuit te gaan en de organisatie daar zo goed als mogelijk op voor te bereiden.
Bron: De Zorg Brandveilig / FMT