Op 22 mei verdedigt ir. Bram de Wilde aan de Radbouduniversiteit zijn proefschrift over AI-ondersteunde detectie van verklevingen op op cine-MRI.
Jaarlijks ervaren 30.000 patiënten chronische buikpijn na operaties, vaak veroorzaakt door verklevingen (inwendig littekenweefsel). Die zijn te detecteren op cine-MRI, een nieuwe techniek. Dat helpt om onnodige chirurgische ingrepen te voorkomen.
Het beoordelen van cine-MRI is echter tijdrovend en vereist expertise. Kunstmatige intelligentie is in staat om het detecteren van deze adhesies te leren, op een vergelijkbaar niveau als dat van een radioloog zonder specifieke ervaring met cine-MRI. Kunstmatige intelligentie blijkt daarnaast onervaren radiologen te helpen met het beoordelen van cine-MRI, waarbij ze dichter in de buurt komen van vakgenoten met uitgebreide expertise. Hierdoor kan de techniek makkelijker geimplementeerd worden in meer ziekenhuizen. Uiteindelijk leidt dit hopelijk tot meer en betere zorg voor patiënten met chronische buikpijn.
Bram de Wilde (1996) behaalde zijn dubbele masterdiploma in Technische Natuurkunde en Technische Wiskunde aan de Universiteit Twente in 2019. In oktober 2019 begon hij aan zijn promotieonderzoek bij de Diagnostic Image Analysis Group van het Radboudumc in Nijmegen, waar hij werkte aan AI-ondersteunde detectie van verklevingen op cine-MRI. Momenteel werkt hij als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Twente.
- Promotie: woensdag 22 mei 2024, 10:30 uur
- Promovendus: ir. Bram de Wilde
- Titel proefschrift: AI-assisted detection of adhesions on cine-MRI
- Promotores: prof. dr. ir. H.J. Huisman, prof. dr. H. van Goor
- Copromotor: dr. R.P.G. ten Broek