AI-project op de IC  Santeon
Projectmanager William Boender en intensivist Corstiaan den Uil van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gebruiken Pacmed Critical sinds de zomer van 2023: "Een mens kan nooit alle historische data en de relaties ertussen overzien. Het systeem is voor intensivisten daarom een waardevolle extra bron van informatie." Foto: Fleur Kooiman

De Santeon ziekenhuizen hebben groen licht gekregen van zorgverzekeraars Zilveren Kruis en CZ voor de volgende fase van het project AI op de IC. Dit innovatieve project zet AI in om de schaarse IC-capaciteit optimaal te kunnen benutten. De verzekeraars stellen hier IZA transformatiegeld voor beschikbaar.

Voor het AI-project op de IC werken Santeon en de zorgverzekeraars samen met softwareleverancier Pacmed, dat het programma Pacmed Critical ontwikkelde. Dit voorspellend computermodel ondersteunt intensivisten bij het nemen van ontslagbeslissingen. Dat vergroot de kwaliteit en de efficiency van de IC-zorg.

Het fiat van de verzekeraars betekent dat ervaringen uit de eerste fase van dit project bij het Maasstad Ziekenhuis en het OLVG een vervolg kunnen krijgen. Santeon wil met dit project een antwoord vinden op de opgave om in de toekomst met minder mensen te voldoen aan een steeds groeiende zorgvraag. Dat vergt innovatieve oplossingen, waarbij een belangrijke rol kan spelen.

Voorspelmodel

Het programma Pacmed Critical helpt IC-artsen bij beslissingen over ontslag van IC-patiënten naar andere afdelingen. Het programma genereert een risicovoorspelling: als deze individuele patiënt nu naar een verpleegafdeling verhuist, hoe groot is dan de kans dat hij of zij binnen zeven dagen opnieuw op de IC moet worden opgenomen of onverwacht overlijdt? Het programma is gebaseerd op machine learning; het leert steeds bij van nieuwe data. Pacmed Critical vergelijkt de geaggregeerde data van eerdere patiënten met die van de patiënt waar de vraag op dat moment over gaat. De intensivist combineert de voorspelling van het programma met de eigen medische kennis en ervaring en neemt dan een besluit over wel/niet ontslag. Voor die beslissing blijft de arts altijd zelf verantwoordelijk.

Nieuwe fase: uitbreiden

Na het Maasstad Ziekenhuis en OLVG gaan nu ook het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en MST in Enschede Pacmed Critical inzetten op de IC’s. Waarschijnlijk kunnen zij in het najaar met het systeem gaan werken. De programmaversie uit fase 1 is geüpdatet aan de hand van de ervaringen in Rotterdam en Amsterdam. Daarnaast wordt de software uitgebreid tot een breder pakket.

> Meer informatie over het project op de Santeon-site