Co-Med
Foto: Pexels.com / Negative Space

De vier grootste zorgverzekeraars hebben de commerciële huisartsenketen Co-Med in gebreke gesteld. Het gaat om Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Dit melden De Volkskrant en de NOS. Door Co-Med in gebreke te stellen zeggen de vier verzekeraars formeel dat het bedrijf zich niet aan afspraken houdt. De zorgverzekeraars hadden opheldering geëist over de dag- en nachtbezetting van artsen.

Nooit eerder grepen de verzekeraars op een dergelijke wijze in bij een zorgorganisatie. ‘We hebben nu een grens getrokken’, aldus de woordvoerder van CZ, die namens de vier verzekeraars spreekt.

Personeelsgebrek

Co-Med ligt al tijden onder vuur vanwege het gebrek aan artsen en de lage kwaliteit. Praktijken zijn slecht bereikbaar en spoedpatiënten in levensbedreigende situaties worden soms niet geholpen. Afgelopen weekeinde publiceerde de Volkskrant een onderzoek over structurele misstanden. De veiligheid van patiënten kwam regelmatig in het geding. De zorgverzekeraars eisten van Co-Med inzage in de roosters van de artsen. Daaruit bleek dat er op sommigen praktijken geen artsen aanwezig waren, zegt Rogier van der Hooft, bestuurder bij CZ. Hij zegt dat de praktijken niet voldeden aan de eisen van goede huisartsenzorg.

Geen oplossing

De vier verzekeraars hadden geëist dat Co-Med dinsdag 18 juni inzicht gaf ‘in de actuele bezetting en roosters voor de komende vier weken, het spoedprotocol en de waarneming gedurende de avond, weekend en de nacht’. De antwoorden van het bedrijf werden als onvoldoende gezien en enkele uren later stelden de verzekeraars Co-Med in gebreke. De huisartsenketen krijgt nu ‘een zeer korte termijn’ om alsnog genoeg personeel te vinden voor de komende periode. De kans dat het lukt, achten betrokkenen klein, meldt De Volkskrant.

Update: Contract opgezegd

Op donderdag 20 juni stelden de verzekeraars Co-Med vervolgens in gebreke en zegden het contract op. Een opzegging van het contract stelt verzekeraars in staat om actief patiënten naar andere huisartsenpraktijken te begeleiden. Daarvoor hadden de verzekeraars al scenario’s klaarliggen, die nu uitgevoerd worden. Ruim 50.000 patiënten krijgen tijdelijk een nieuwe praktijk toegewezen. Een structurele oplossing moet nog worden gezocht. De beslissing van de verzekeraars, een unicum, betekent zeer waarschijnlijk het einde van Co-Med.

Bronnen: De Volkskrant / NOS / FMT